Mem U Zin'i Açıkgöz Yayına Hazırladı

Ahmed-i Hânî'nin Kürtçe mesnevisi Mem u Zin'i yayına hazırlayan Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof

Mem U Zin'i Açıkgöz Yayına Hazırladı
Ahmed-i Hânî'nin Kürtçe mesnevisi Mem u Zin'i yayına hazırlayan Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Mem u Zin'in sadece metin yayını yapıldığını, mesnevideki dil ve üslup özelliklerinin, vak'a kuruluşu ve tasavvufî boyutunun ayrıca ele alınacağını ve bunun için de bir ekip kurulduğunu açıkladı.
Muğla ve yöresiyle ilgili çalışmalarla bilinen Prof. Dr. Nâmık Açıkgöz, Mem u Zin ile 20 yıldan beri ilgilendiğini, geçen yıla kadar, çeşitli yazılarla, konuyu incelediğini belirtti. Geçen yıl, Mem u Zin'in Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanması gündeme geldiğinde, Bakanlıkla anlaşmaya vardığını söyleyen Prof. Açıkgöz, "İlk Mem u Zin yazımı 1990 yılında yazmış; daha sonra 2 yazı daha yayımlamıştım. Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın "Mem u Zin de bizimdir' demesi üzerine, konunun devletçe de sahiplenmesi sonucu, heyecan verici bir çalışma süreciyle, 2010 bahar ve yaz aylarında çalışmamı tamamlayıp Bakanlığa teslim ettim. Bakanlık da, geçtiğimiz hafta yayımladı ve Sayın Bakan Ertuğrul Günay, 1 Aralık 2010 günü bir basın toplantısı yaparak kitabı tanıttı" dedi.
Kitabın içeriği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nâmık Açıkgöz, Mem u Zin'i, Ahmed-i Hânî'nin 1695 yılında yazdığını belirtti ve sözlerine, 2 bin 659 beyitlik Mem u Zin'in, beşeri ve ilahi aşkı anlatan bir klasik mesnevi olduğunu ekledi. Kitabın basım şekli hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Nâmık Açıkgöz, kitabın bir sayfasında eski yazılı Kürtçesinin, karşı sayfasında da Latin Kürtçesinin ve Türkçe tercümesinin yer aldığını söyledi.
"AHMET FAİK'İN MEM U ZİN'İ YAYINA HAZIRLANIYOR"
Konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Prof. Açıkgöz, Bakanlık yayınının sadece metin yayını olduğunu, mesnevideki dil ve üslup özelliklerinin, vak'a kuruluşu ve tasavvufî boyutunun ayrıca ele alınacağını ve bunun için de bir ekip kurulduğunu ifade ederek, "Bir de Ahmed Faik'in 1739'larda yazdığı Türkçe Mem u Zin vardır; bunu da yayınlama çalışmalarımız sürmektedir" dedi.
"İSTİSMAR ORTADAN KALKACAK"
Prof. Dr. Nâmık Açıkgöz, "Mem u Zin'in devlet tarafından yayımlanması yıllar önce yapılmalıydı. Mem u Zin üzerinden çok siyaset yapıldı ama biliyorum ki, Mem u Zin üzerinden siyaset yapanların çoğu metni okumamışlar bile. Bugüne kadar yapılan Mem u Zin yayınlarında bir takım okuma ve tercüme hatalarının olduğunu; ayrıca, yapılan yayınlar objektiviteden uzak, ideolojik yorumlarla beraber yapıldı. Şimdi kitabın objektif bir şekilde yayımlanmasıyla, herkes bu kitabı okuyabilecek ve bu istismar da ortadan kalkacak" diyerek sözlerini bitirdi.