İsrail yangınında Türkiye'ye görev

İsrail'deki yangına NATO'nun yapacağı yardımı Türkiye organize edecek


 Tarihinin en büyük felaketi ile karşı karşıya gelen İsrail, hızla ilerleyen ve onalarca kişinin ölümüne neden olan, evleri ve otomobilleri yakan, binlerce hektarlık alanı küle çeviren yangın nedeniyle dünyanın dört bir tarafından yardım istiyor. İsrail NATO’dan yardım isteyince görev Türkiye’ye düştü. İsrail NATO üyesi olmadığı için Ankara devreye girerek İsrail’in bu talebinin kabul edilmesi için düğmeye bastı. Türkiye İsrail’e gönderecek yardımların koordinasyonunu sağlayacak. NATO da İsrail’in talebini kabul etti ve siyaseten açık destek verdiğini dile getirdi.

İSRAİL ALMANYA’DAN YARDIM İSTEMİŞ
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya’nın aracılığıyla Türkiye’nin, İsrail’in kuzeyindeki yangının söndürülmesine yardımcı olmak amacıyla 2 yangın söndürme uçağı gönderdiğini söyledi.

Seibert bugün Berlin’de yaptığı açıklamada, İsrail’in Almanya’dan yangın söndürme uçağı istediğini, ancak Almanya’da sadece yangın söndürme helikopterleri bulunduğunu ve bunların yangın bölgesine gönderilmesinin çok uzun zaman alacağı düşüncesiyle Alman hükümetinin Türkiye’den İsrail’e yangın söndürme uçağı göndermesi isteğinde bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin de bu isteği kabul ederek, bölgeye 2 uçak gönderdiğini ifade eden Seibert, söz konusu uçakların sabah saatlerinde yangın bölgesine ulaştığını kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yangından ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü bildirdiğini belirten Seibert, Merkel’in İsrail’e yardım vaadinde bulunduğunu, Almanya’nın bu ülkeye itfaiyeci donanımı ve özel yangın söndürücü malzeme göndereceğini sözlerine ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a gönderdiği taziye mektubunda, yangında çok sayıda insanın ölümünden ve büyük maddi zararın meydana gelmesinden duyduğu üzüntüyü ileterek, Almanya’nın bu kötü gününde İsrail’in yanında olduğunu, Alman hükümetinin yangının söndürülmesine yardımcı olacağını belirtti.