İBB Başkanı Topbaş, CEMR toplantısına katılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 6 – 7 Aralık'ta yapılacak Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Toplantısı'na katılmak üzer

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 6 – 7 Aralık'ta yapılacak Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Toplantısı'na katılmak üzere bir heyetle Lüksemburg'a gidecek.

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından düzenlenen Politika Komitesi Toplantısı 6 Aralık Pazartesi günü Lüksemburg Kentleri ve Belediyeleri Birliği (SYVICOL) Başkanı Dan Kersch'in açılış konuşması ile başlayacak.

Açılış oturumunda, Konsey çalışmalarının en iyi düzeye getirilmesi için Avrupa'daki diğer ortak kuruluşlarla hangi strateji ve yaklaşımların geliştirmesi gerektiği hakkında AB Bölgeler Komitesi Başkanı Mercedes Bresso ile Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Keith Whitmore sunum yapacak.

Konsey Başkanı Michael Haupl (Viyana Belediye Başkanı) tarafından yönetilecek Politika Komitesi Toplantısı'nın açılışında Politika Komitesi'nin oluşturulması ve taslak gündemin kabulü ile 2010 çalışma programının yürütülmesi hakkındaki rapor görüşülecek. Toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı sıfatı ile Kadir Topbaş da bir konuşma yapacak.

Toplantı sonrası Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) başkan ve başkan yardımcıları ile yönetim organlarının seçimleri gerçekleştirilecek.

7 Aralık Salı günü, Politika Komitesi Toplantısı'nın devamı, seçilen yeni Başkan'ın yönetiminde gerçekleştirilecek. Avrupa Yatırım Bankası yerel / bölgesel yönetimler / kamu sektörü finansman olanakları bölüm sorumlusu Stéphane Viallon tarafından Yerel ve bölgesel yönetimlerin araçları hakkında bir sunum yapılacak.

Yapılan sunum sonrası 2010 Yansıma Süreci - Yarının CEMR'ına doğru başlığı altında Yönlendirme Komitesi'nin raporu değerlendirilecek. CEMR'nin temel öncelikleri ile birlikte ileriye dönük yeni bir strateji önerisi hakkındaki görüşmenin ardından 2011 çalışma programının görüşülmesi ve kabulü olacak. Teşkilatın gelecek yıl 60. Kuruluş Yıldönümü ve 25. CEMR Genel Kurulu'nun yapılacağı Cádiz, 2012 programının onayı ile Politika Komitesi Toplantısı sona erecek.

Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR)

1951'de Avrupalı belediye başkanları tarafından kurulan "Avrupa Belediyeler Konseyi" zamanla bölgelere de açılarak "Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi" adını aldı. Bugün yerel ve bölgesel yönetimler bazında Avrupa'nın en büyük birliği olan konseyde, 39 ülkeden yaklaşık 100 bin yerel ve bölgesel yönetim temsil ediliyor.

Konseyin başkanlığını Viyana Belediye Başkanı Michael Haupl yürütmekte. 2 milyon Euro değerinde bütçeye sahip olan konseyin gelirlerinin büyük bir kısmı ulusal örgütlerin üyelik ücretlerinden, kalan yüzde 10'luk kısmı ise "Aktif Avrupa Vatandaşlığı" programı kapsamı altında Avrupa Komisyonu'ndan hibe edilmektedir. Konseyin amacı; yerel ve bölgesel özerklik ve demokrasi unsurlarına dayanan birleşik bir Avrupa için çalışmalar yürütmek.

Bölgesel politika, ulaşım, çevre, yönetim vb. pek çok farklı alanda faaliyet göstermekte olan Konsey bünyesinde oluşturulan komiteler ve çalışma grupları, AB yasama sürecinin başlangıç aşamasında yerel ve bölgesel yönetimlerin görüşlerinin de dikkate alınması için çalışmaktadır.