Hes Kartışları Rize'de Toplandı

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapılmakta olan Hidro Elektrik Santralleri'ne karşı çıkan çevreci örgütler, Derelerin Kardeşliği Platformu ev sahipliğinde 'Kardeş Dereler Buluşuyor' toplantısında bir araya geldi

Hes Kartışları Rize'de Toplandı
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapılmakta olan Hidro Elektrik Santralleri'ne karşı çıkan çevreci örgütler, Derelerin Kardeşliği Platformu ev sahipliğinde 'Kardeş Dereler Buluşuyor' toplantısında bir araya geldi.
Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane ve Samsun illerinden birçok çevreci örgütün yanı sıra Halk Evleri, KTÜ Öğrenci Kolektifi, CHP ve MHP temsilcileri ile Çamlıhemşin'in Bağımsız Belediye Başkanı İdris Melek'te katılarak toplantıya destek verdi.
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan'ın başkanlığını yaptığı toplantıda söz alan Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, çevrecilerin bir avuç çapulcu olmadığını belirterek, "Bizler birilerinin dediği gibi çapulcular değiliz. Geleceklerine sahip çıkan insanlarız. Burada bir avuç çapulcu yok. Yaşam alanlarına sahip çıkan onurlu insanlar var" dedi.
Ömer Şan ise yaptığı konuşmasında "Bizim kökümüzün dışarıda olduğunu iddia ettiler. Hangimizin kökü dışarıda. Hangimiz dışarıdan besleniyor veya destek görüyor. Yapılacak HES'ler ile enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağımızı söylüyorlar. Bir çok HES Projesi'nin yabancı ortakları var. Önce İspanyollar şimdi ise İtalyanlar bölgemizde HES yapıyor. HES'lerle birlikte sularımız da 49 yıllığına yabancılara satılıyor. Böyle mi ülkemizi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracaksınız" diye konuştu.
Toplantıda söz alan Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucusu Avukat Remzi Kazmaz "Kardeşlik Karadeniz halkına özgüdür. Siyasi olarak belki bir birimizi yeriz. Ama yeri geldiği zaman bir araya gelir kardeş oluruz. Çünkü bizim ortak bir kültürümüz, orak bir düşüncemiz ve inançlarımız var. Kimseyi siyasi düşüncesinden dolayı yargılamıyoruz. Derelerin Kardeşliği Platformu siyasetin üstündedir. Amacımız atalarımızdan bize miras kalan yaşam alanlarımızı yabancılara peşkeş çekmek isteyen zihniyete 'dur' demektir" şeklinde konuştu.
Toplantıda çeşitli illerden gelen çevre örgütlerinin temsilcileri de söz alarak düşüncelerini paylaştı. Toplantıya yaklaşık 600 kişi katıldı. Toplantıya katılanlar "Dereler özgür akacak" şeklinde sloganlar atarak el ele tutuşup birlik mesajları verdiler.