Görme Engelliler İçin Özel Menü

Isparta'da görme engellilerin lokanta, pastane, kafe gibi mekanlarda yiyecek içecek çeşitlerini fiyatlarıyla karşılaştırabilmelerine imkan sağlamak amacıyla kabartmalı menü zorunluluğu getirildi.

Isparta Belediyesi'nin zorunlu hale getirdiği uygulama 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nde hayata geçti. Kent merkezinde bir lokantaya giren 2 görme engelli, garsonu çağırıp çeşitleri saymalarını isterken garson engellilere kabartmalı menüyü uzattı. Garson önce lokantada bulunan çeşitler hakkında bilgi verdi. Ardından görme engelliler, kabartmalı menüden fiyat ve çeşide bakarak önce çorba istediler.
Uygulamanın çok güzel olduğunu belirten görme engelli Yılmaz Öztek, "Bizlerin de rahatlıkla lokantalarda yiyip içeceğini seçebilmesi, fiyat listesini bütçesine göre değerlendirebilmesi çok güzel bir uygulama. Bu projeyi hayata geçirenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Aynı zamanda Türkiye Görme Engelliler Isparta Şube Başkanı olan Mehmet Ali Özbey de "Ispartamızda böyle bir şeyin olması çok güzel. Görme engelliler toplumda varlıklarını idame ettiriyorlar. Bizler de ailelerimizle böyle umuma açık yerlere geliyoruz. Daha önce, çağırdığımız garson bir kez çeşitleri anlatırdı. 45-50 çeşit fiyatı hafızada tutmak mümkün olmadığından tekrar söyletmek zorunda kalırdık. Bazen nahoş söylemlerle karşı karşıya kalıyorduk. Şimdi bu sorunları aşmış olmak mutluluk verici" dedi.
Özbey, kabartmalı menüde çeşitleri ve fiyatları yüksek sesle okuyarak tarifenin doğruluğunu da kanıtladı.
Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem ise "Görme engelli vatandaşlarımızın lokantalarda, pastanelerde karşılaştıkları fiyat ve çeşit sıkıntılarını gidermek için bu uygulama başladı. Kabartmalı menüler artık bu tür mekanlarda görme engelli vatandaşlara takdim edilecek. Böylece engelli vatandaşlarımız da neyi ne kadara tükettiklerini bilecekler" dedi.
(FK-EA-Y)