Fişi çekilemiyor

ABD yönetimi, Wikileaks'e karşı sanal dünyadaki savaşında ilk yenilgisini aldı. Önce "Amazon.com"un desteğini ...

ABD yönetimi, Wikileaks'e karşı sanal dünyadaki savaşında ilk yenilgisini aldı. Önce "Amazon.com"un desteğini kaybeden Wikileaks'in kurucusu Julian Assange dün de sitesine alan ismi sağlayan ABD merkezli "EveryDNS" adlı şirketin sürpriz atağıyla karşılaştı. EveryDNS, internet korsanlarının Wikileaks'e yönelik siber saldırıların hizmet sağladıkları 500 bin kadar diğer siteyi de tehdit ettiğini belirterek, desteğini çekince "Wikileaks. org" bir süre iş yapamaz hale geldi. Wikileaks, twitter'da yayınladığı mesajda, "Wikileaks. org adresi kitle saldırıları iddialarının ardından ABD'li "everydns.net" tarafından kapatıldı. Gücümüzü korumamıza yardım edin" diyerek siteyi ayakta tutmak isteyen kullanıcıların bağış yapabilecekleri linkleri verdi. Ancak hemen toparlanan Wikileaks, altı saat sonra İsviçre'deki bir şirket üzerinden "Wikileaks. ch" alan koduyla yeniden yayına başladığını duyurdu. EveryDNS şirketi ise, faaliyetlerine son verileceği uyarısını Wikileaks'e önceki gün yaptıkları açıklama ile ilettiklerini belirterek tepkilerden kaçınmaya çalıştı. Şirket, "Wikileaks'e yönelik saldırılar, 500 bin civarındaki internet sitesine yayın olanağı sağlayan "everydns.com"un altyapısına zarar verecek riskler içeriyor'' dedi. Wikileaks, 250 bin sayfayı bulan ABD dışişleri kriptolarını yayınlamaya başladığından beri saldırı altında.

AVRUPA KUCAK AÇTI
Siteye evsahipliği yapması için anlaştığı Amazon ise çarşamba günü anlaşmayı iptal etmişti. Amazon'un bu kararı Amerikalı yetkililerce memnuniyetle karşılandı. Wikileaks şimdi ise faaliyetlerine İsviçre, Fransa ve Almanya gibi Avrupa'daki internet hizmet sağlayıcıları üzerinden devam edecek. Bu arada, Pakistan Yüksek Mahkemesi, ülkede Wikileaks'e erişimin yasaklanması yönündeki talebi reddetti. Daha önce de Çin, Suudi Arabistan ve Suriye gibi ülkeler Wikileaks'e erişimi yasaklamışlardı.

'ÖLÜM TEHDİDİ ALIYORUM'
İngiliz Guardian'a konuşan Julian Assange, "Ben ve ekibim ölüm tehdidi alıyoruz. Bu yüzden güvenlik önlemleri arttırıldı" dedi.