Bursa'da Kaçak Yapıya Geçit Yok

Bursa Valisi Şahabettin Harput, şehrin en önemli meselesi olan kaçak yapılarla bütün kurumların koordineli bir şekilde mücadele edeceğini söyledi.

Vali Harput, Bursa'nın tarihi ve kültürel değerleri açısından son derece zengin, verimli tarım arazileri ve yüksek turizm potansiyeline sahip, sanayi alanında da Türkiye'nin önde gelen illeri arasında olduğunu ifade ederek, "Bu özelliklerinden dolayı ilimiz bölgemizde cazibe merkezi haline gelmiş, iç-dış göç ve hızlı nüfus artışı yoğun bir yapılaşmaya sahne olmuştur. Ayrıca ilimizin 1. derece deprem kuşağında yer alması, yapılacak binaların zemin etüdü, statik hesaplarının iyi yapılması ve uygulanmasını şart kılmaktadır. Yıllardır ruhsatsız yapılaşmanın önlenmesine yönelik valiliğimizce muhtelif tarihlerde geniş toplantılar yapılmış, uygulamaya esas kararlar alınarak, gereği yapılmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar görevlendirilmiştir. Ancak kaçak yapılaşmanın artarak devam ettiği görülmektedir" dedi.
Kaçak yapılaşmanın önlenmesine yönelik geçtiğimiz günlerde belediye başkanları, merkez ilçe kaymakamları, emniyet ve ile ilgili kurum müdürleri ile yapılan toplantıda, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32 ve 42. maddeleri ile kaçak yapılarla ilgili müeyyidelerin gözden geçirildiğini anlatan Harput, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesi ile "kaçak yapı yapan, yapıda görev alan ve yetkisi itibariyle göz yuman kurum sorumluları haklarında da müeyyideler getirildiği"ni hatırlattı. Yukarıdaki hususların kurumlarca titizlikle yerine getirilmesinin kararlaştırıldığını, kaçak yapı ile mücadele görevinin sadece ilçe belediyelerinin değil, kaçak binalara elektrik, telefon, su, doğalgaz ve kanalizasyon gibi alt yapı hizmeti veren kurumların da görevleri arasında mütalaa edilmesi gerektiğini söyleyen Harput, "Kaçak olarak başlanan inşaatlarda kayıtsız çalışan işçilerin kayıt altına alınması için SGK İl Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlığı da mevzuat gereği konuya müdahil olacak. Emniyet Müdürlüğü ise, sadece yıkımda değil, denetim ve kontrollerde de görev yapacak. Belediye, SGK ve Vergi Dairesi personeliyle birlikte yapılacak denetimlerin caydırıcı rolü olacak" diyerek, koordineli bir mücadele başlatacaklarını bildirdi.
Toplantıda alınan kararlar hakkında bilgi veren Harput, "İlçe belediyelerince tutulan tutanaklarda yapı sahibinin adı-TC kimlik numarası, çalışan usta ve işçilerin adı, aldıkları ücret, inşaat malzemelerinin nerden alındığı, hazır beton dökümü yapılıyor ise beton döken firmanın bilgileri, kaçak inşaatın adresi, elektrik, telefon, gaz, su ve kanalizasyon gibi alt yapı hizmeti verilip verilmediği tespit edilecek. Kaçak inşaata ait fotoğraflar çekilecek. Bu bilgiler encümen kararlarına da geçirilerek, gereğinin yapılması için evrak Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairesi Başkanlığı'na iletilecek. İlçe belediyelerince alınan encümen kararları ve işlem dosyaları gereği için Cumhuriyet Savcılığı'na ve Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairesi Başkanlığı'na, bilgi için, elektrik, telefon, gaz, su ve kanalizasyon gibi alt yapı hizmeti vermiş olan kurum ve kuruluşlara gönderilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairesi Başkanlığı, kendilerine dosya olarak gönderilecek kaçak inşaat ile ilgili evrakları anında değerlendirecek, arazide yapılacak tespitlere katılacak. Büyükşehir ve ilçe belediyelerindeki ruhsat bilgileri hazır beton firmaları ile paylaşılacak. Gerek Bursa Valiliği ve gerekse Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan denetimlerde, yukarıdaki hususlar doğrultusunda işlem yapmamış olan belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, kaçak inşaat ile mücadele etmemiş olup, Türk Ceza Kanununun 184. maddesi gereği imar kirliliğine sebep olma suçu işlemiş sayılacaktır. Hazır beton satan firma ve kuruluşları, kendilerine gelen malzeme taleplerinde, talepte bulunanlardan inşaat ruhsatının olup olmadığını teyiden gerekli belgenin ibrazını isteyecek. Ruhsatsız yapılar için gelen talepleri geri çevirecekler. Aksi halde bu firmalar hakkında Türk Ceza Kanununun 184. maddesi gereği işlem yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacak. Bu hususla ilgili beton firmalarına İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce tebligat yapılacak".