Beton binalar Antalya'nın sembolü narenciyeyi teslim aldı

Antalya şehir merkezinde 1950'li yıllarda sayıları 260 bin olan narenciye ağaçlarının yerinde bugün beton binalar yükseliyor.

Antalya Kent M

Antalya şehir merkezinde 1950'li yıllarda sayıları 260 bin olan narenciye ağaçlarının yerinde bugün beton binalar yükseliyor.

Antalya Kent Müzesi'nin her ayın ilk cumartesi günü düzenlediği söyleşi serisinin Aralık ayı konuğu sivil tarihçi Hüseyin Çimrin oldu. Çimrin, "Antalya'da Zaman" adlı söyleşide kaybolan Antalya'yı anlattı.

Büyükşehir Nikah Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşiye, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı'nın da aralarında bulunduğu Antalyalılar katıldı. Yaşlısından gencine salonu dolduran Antalyalılar, kaybolan bir kenti Hüseyin Çimrin'in ağzından dinlerken, fotoğraflardan da görme imkanı buldu.

Hüseyin Çimrin, sunumunun çocukluğundan bugüne Antalya'yla olan gönül ilişkisinin ironik bir anlatımı olduğunu ifade etti. Antalya'nın, kurucusu Bergema Kralı II. Attalos'tan bugüne geçen tarihini anlatan Çimrin, şehrin eski ve yeni fotoğraflarını izletti, kaybolan değerleri paylaştı. Çimrin, Kurtuluş Savaşı yıllarında Antalya'nın lojistik merkez olarak kullanıldığını da anlattı.

"Keşke Antalya'da Avrupa kentleri gibi aynı kalabilseydi" diyen Çimrin, 1950'li yıllarda şehir merkezinde 260 bin narenciye ağacı olduğunu, bugün bu ağaçların yerinde beton blokların yükseldiğini ifade etti.

Sunumunda Kaleiçi'ne ayrı yer veren Hüseyin Çimrin, 1970'lerde çekilmiş video görüntülerini izleterek, günümüzde manzara ile karşılaştırdı. Çimrin, Kaleiçi'nin bugün daha düzenli bir hale gelse de ruhunun eksik olduğunu dile getirdi.