Beş Yılda 10 Bin Sokak Hayvanını Kısırlaştırıldı

Sokak hayvanlarının bakımı, tedavisi ve koruma altına alınması konularında çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2006 - 2010 yıllarını kapsayan dönemde toplam 10 bin 135 hayvanı kısırlaştırdı

Beş Yılda 10 Bin Sokak Hayvanını Kısırlaştırıldı
Sokak hayvanlarının bakımı, tedavisi ve koruma altına alınması konularında çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2006 - 2010 yıllarını kapsayan dönemde toplam 10 bin 135 hayvanı kısırlaştırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılında 892 olan kısırlaştırma sayısını, 2010 yılına gelindiğinde 2670'e çıkardı.
Sokak hayvanları ile ilgili uygulamalarında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu esas alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bakımevine getirilen hayvanlara önce iç ve dış parazitlere karşı ilaç tedavisi uyguluyor. 10 gün süreyle müşahede altında tutulan hayvanlar, gerekli tedavilerinin ardından kısırlaştırılıyor; kuduz aşıları yapılıyor ve sol kulaklarına üzerinde numara olan küpeler takılarak kanun uyarınca "alındığı ortama bırakılmak üzere" ilçe belediyelerine teslim ediliyor. Ancak şanslı olan hayvanlar, bakımevlerine gelen ziyaretçiler tarafından sahiplenilerek daha iyi bir yaşam olanağına kavuşuyor. Mikroçip takılan bu köpekler, karneleri ile birlikte yeni sahiplerine teslim ediliyor. Sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, son iki yılda toplam 1747 köpeğin sahiplenilmesini sağladı. 2009 yılında 885 köpeği sıcak bir yuvaya kavuşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılının on aylık döneminde ise 862 köpeği sahiplendirdi.
Tarım Bakanlığı'nın Avrupa Birliği mali yardımları ile "Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi" kapsamında yaptırdığı ve işletilmek üzere protokolle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devrettiği Seyrek'teki Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Işıkkent'teki Köpek Bakımevi'nde kuduz aşıları, paraziter tedavileri ve kısırlaştırma işlemi ücretsiz olarak yapıldıktan sonra yeni sahiplerine teslim edilen köpekler, mikroçip uygulaması ile de kayıt altına alınıyor. Böylece hayvanın deri altına yerleştirilen mikroçip sayesinde adresi, geçirdiği hastalıklar, yapılan aşılar ve operasyon bilgilerinin takip edilmesi sağlanıyor.