"Başörtülülere hukuk üzerinden hukuksuzluk yapılıyor"

Mazlumder Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Medine Küçük, Türkiye'de başörtüsü konusunda hukuk üzerinden hukuksuzluğun sürdüğünü söyledi. Küçük, bun

Mazlumder Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Medine Küçük, Türkiye'de başörtüsü konusunda hukuk üzerinden hukuksuzluğun sürdüğünü söyledi. Küçük, bunun CEDAW gölge raporuna da yansıdığını belirtti.

Kocaeli Mazlumder Şubesi 294. eyleminde, başörtülü kadınların siyasal alanda seçilme haklarının erkeklerle eşit hale getirilmesi istendi. Dernek üyesi kadınlar, 76 yıl önce başörtülü kadınlara verilen milletvekili seçme ve seçilme hakkının bugün tam anlamıyla kullanılamadığına dikkat çekti. Kadınlar adına bir açıklama yapan Medine Küçük, başörtülü kadınların siyasal alanda seçme ve seçilme haklarının olması gerektiğini ifade etti. Küçük, "Başı açık olan kadar başı kapalı olanlar da bu haklardan yararlanmalı. 3 Mayıs 1999'da seçilmiş başörtülü milletvekiline hukuksuz bir şekilde yemin ettirilmemiş ve anayasal hakkı milletin meclisinde açıkça gasp edilmiş, yetmiyormuş gibi ani bir baskınla vatandaşlıktan çıkarılarak, başörtülü kadınların bir daha böyle şeylere yeltenmemeleri garanti altına alınmıştır." dedi.

Türkiye'de kadın olmanın zor olduğunu savunan Küçük, başörtülü kadın olmanın ise daha zor olduğunu belirtti.

Türkiye'de hukuk üzerinden hukuksuzluğun yapıldığını ifade eden Küçük, yapılan hukuksuzluğun CEDAW gölge raporuna da yansıdığını belirtti. Küçük şöyle konuştu:

"Türkiye'de kadına daha ağır şekli ile başörtülü kadına her alanda uygulanan eşitsizlik ve hukuki olduğu iddia edile hukuksuzluk kadın örgütleri tarafından hazırlanan CEDAW gölge raporunda da 'yasalar önünde eşitlik ilkesinin hala Anayasa, Türk Ceza Yasası ve Medeni Yasa gibi temel yasalarda eksik kaldığı söylenerek ortaya konulmuştur."