Bartın Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 76.yıldönümü

AK Parti Bartın Kadın Kolları Başkanı Nurzen Çağdaş, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 76. yıldönümü sebebiyle mesaj yayınladı.

AK Parti Bartın Kadın Kolları Başkanı Nurzen Çağdaş, kadınların hak ettiği yere gelmesi için AK Parti hükümeti tarafından önemli işlere imza atıldığını ifade etti. Çağdaş, "Vatanı, milleti için erkeği ile omuz omuza büyük mücadelelerin altına imza atan Türk kadını Büyük Atatürk'ün 1930 yılından itibaren başlattığı çalışmalar neticesinde 5.Aralık 1934 tarihinde anayasada yapılan bir takım değişiklikler ile tarihte Türk kadınına tanınan en büyük hak olan Milletvekili Seçme ve Seçilme hakkını elde etmiştir. Hükümetimizce Kadın Hakları ve Fırsat Eşitliği alanında gerekli düzenlemeler yapılmak suretiyle kadınların bu haklarını en üst düzeyde kullanmasının sağlanması amaçlanmaktadır. 7 Mayıs 2004 tarihinde kadın erkek eşitliği anayasaya girmiş devletin bu eşitliği sağlamadaki sorumluluğu ilk defa tanımlanmıştır. İş kanununda eşit işe eşit ücret tanımı getirilmiştir. 2009'da Cumhuriyet tarihinde ilk defa 'Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu' kurulmuştur. Aile içi orunların özel ihtisas mahkemelerinde uzman hakimler tarafından görülmesi için 3 Ocak 2003'te Aile Mahkemeleri kurulmuştur. 26 Eylül 2004 tarihinde Türk Ceza Kanununda yapılan düzenleme ile töre ve namus için işlenen uçlar hafifletici neden olmaktan çıkarıldı. Aksine kişiye bağlı suçlar kapsamına alınarak cezalar ağırlaştırıldı. 9 Temmuz 2004'te belediyeler kanunuyla şiddete uğrayan kadınlara hizmet vermek için nüfusu 50 bini geçen belediyelere sığınma evi açma zorunluluğu getirildi. Kadına yönelik şiddeti önlemek ve farkındalık oluşturmak için ilgili kamu personelinin eğitimi sağlandı. İstihdam Eğitimi Projeleri ile gençlerin ve kadınların iş sahibi olmaları sağlanmıştır. Kız çocuklarının eğitimi için Haydi Kızlar Okula ve Ana-Kız Okuldayız kampanyaları düzenleyerek okuma yazma bilmeyen kadın kalmasın istedik. Yoksulluk eğitime engel olmasın diye yoksul ailelerin çocuklarına kız öğrencilere pozitif ayrımcılık yaparak cep harçlığı veriliyor ve bu paralar annelerin hesaplarına yatırılıyor. Evde üretim vergiden muaf tutuluyor ve kadınlarımız isterlerse evde ürettikleri ürünler için 15 gün sigorta ödeyerek 30 gün sigortalı olabiliyorlar. Kadınlarımıza doğum ve analık nedeni ile çalışamadıkları günleri borçlanma imkanı getirildi. Esnaflara, tarımla uğraşanlara verilen desteklerde kadına pozitif ayrımcılık yapılarak kadınların daha çok destek almaları sağlandı. 2010 yılında yapılan referandum ile Kadına pozitif ayrımcılık anayasada güvence alınmıştır. Kadının toplumdaki yeri ve statüsünün kuvvetlendirilmesi için gerekli çalışmalar Ak Kadrolarca yapılmaktadır ve yapılmaya devam edecektir" dedi.
AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nurzen Çağdaş, "Seçme ve Seçilme Hakkını elde edişimizin 76. yıldönümünü kutlarken tüm kadın siyasetçilerimizi sevgi ile anıyor ve hem kadının hem de ülkenin kaderini belirlemek adına aldıkları bu görev için kendilerine teşekkür ediyor, başarılar diliyorum" diye konuştu.