Arsayı ikiye böldü yeniden masaya sürdü

Emlak Konut GYO, İstanbul'un Anadolu yakasındaki sosyal konutlarını adresi olarak planlanan Tuzla Aydınlı...


Emlak Konut GYO, İstanbul'un Anadolu yakasındaki sosyal konutlarını adresi olarak planlanan Tuzla Aydınlı'da, ikinci etapta satışa çıkardığı 300 bin 456 metrekarelik arsayı, rekabet oluşması için ihalesini iptal ederek ikiye böldü. Aslında 30 Kasım 2010 tarihinde ihale edilecek arsa,  iki bölge halinde 13 Aralık 2010 tarihinde ihale edilecek.
Elde edilen bilgilere göre, Tuzla Aydınlı'daki arsayla Soyak Yapı, Teknik Yapı, Dumankaya ve Avrupa Konutları gibi inşaat firmalarının ilgileniyor. İnşaat devlerinin yakından ilgilendiği bu arsada rekabetin artması için bu yola başvurduğu ifade edilenler arasında.
Emlak Konut GYO, 30 Kasım 3010'da ihale edeceğini duyurduğunda  300 bin 456 metrekarelik arsada 435 bin 985 metrekarelik inşaat yaptırılacağını açıklamıştı. Şu anda ise arsayı 165 bin 977 ve 134 bin 589 metrekare olmak üzere iki ayrı parsele bölen şirketin bu yeni planına göre, ilk bölgede 221 bin 90 metrekare, ikinci bölgede ise 215 bin 73 metrekare inşaat yapılabilecek.



ŞİMDİ NE OLDU?
-  Emlak Konut'un 30 Kasım'da yapmak üzere hazırlandığı ihalede arsa büyüklüğü 300 bin 456 metrekareydi. 
-  Şu anda biri 165 bin 977, diğeri 134 bin 589 metrekare olmak üzere iki ayrı parsele bölündü. 
-  Her iki arsa için de 13 Aralık 2010 tarihinde 1.5 saat arayla iki ayrı ihale düzenlenecek.


ASLINDA SOSYAL KONUT PROJESİ
Emlak Konut'un Tuzla'da ihale edeceği arsa, 'sosyal konut' stratejisinin bir parçası. Şirket, bu strateji doğrultusunda 'İstanbul Tuzla Emlak Konutları' isimli projesinin birinci etap ikinci kısmı  için 20 Ekim 2010 tarihinde ihale açmıştı. 1679 konutluk projede kurumun tercihi 83 milyon 944 bin TL'lik fiyatıyla Özülke İnşaat-Maksem Yapı İnşaat İş Ortaklığı olmuştu. Öte yandan kurum, aynı projenin birinci kısmı için yaptığı 666 konutluk ihaleyi de iptal etmişti.

 

Kapanış saatini müşteriye göre ayarlayacak
Esenyurt ve Beylikdüzü'nde gerçekleştirdiği projelerle dikkatleri üzerine toplayan Özyurtlar İnşaat'ın son projesinin adresi de yine Esenyurt oldu. Şirketin ilk karma projesi olarak nitelendirilen ve ismi Ak&Nmerkez olarak belirlenen çalışma, konut, mağaza ve dükkanlardan oluşuyor. Şirket, bu projeyi Akın Holding ile birlikte hasılat paylaşımı yöntemiyle gerçekleştiriyor.
Altı blok ve 19 kat olarak tasarladıkları bu yeni projeyi 24 ayda teslim edeceklerini belirten Özyurtlar İnşaat Grubu Başkanı Tamer Özyurt, konutlara alışveriş merkezinin içinden geçileceği bu proje hakkında"Alt kısmı tamamen alışveriş merkezi, üst kısmıysa konut olacak" diye konuştu. 

Yüzde 25'i satıldı
Öte yandan, her AVM'nin içinde müşteri olsa bile saat 22.00'da kapandığına işaret eden Özyurt, kendi projelerinde ise kapanış saatlerinin müşterilere göre ayarlanacağını vurguladı. Ön talep döneminde projenin yüzde 25'inde satış gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Özyurt, hitap ettikleri kitleyi beyaz yakalı ve mavi yakalılarda ise üst kısım olarak belirterek,  "Ak&Nmerkez'le hitap ettiğimiz kesime yüksek fiyatlı değil, ama kaliteli konut sunmuş olacağız" dedi.

3+1'LERİN SAYISINI SINIRLI TUTTU
Projede yer alan konut sayısı toplamda 962. 140'ı 1+0 yani stüdyo tipi konut. 352'si  1+1 daire olarak tasarlanan projede,  2+1 dairelerden 390 adet bulunuyor.  3+1'ler ise 74 adet olarak planlandı.



 

BİR BAKIŞTA PROJE
-  173 ticari birim ve 962 konuttan oluşuyor.
-  Konutların fiyatı 39 bin ile 189 bin TL arasında değişiyor.  
-  1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tipleri bulunuyor.
-  Dükkan ve mağazaların büyüklüğü 10 metrekareden başlıyor 1805 metrekareye kadar çıkıyor. 
-  Dükkan ve mağazaların fiyatı 112 bin lira ile 5 milyon 950 bin lira arasında değişiyor.
-  24 ayda tamamlanması planlanan projenin  inşaat maliyeti 150 milyon lirayı bulacak.

 

Bütün disiplinler bir araya gelsin
Dönüşüm faaliyetlerinin tam bir takım çalışması gerektirdiğinin altını çizen Ena Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Edi Edgar Duek, sosyologlardan mimarlara kadar farklı disiplinlerin birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Dönüşümdeki bir diğer öncelik olarak, İstanbul'un bölgelere ayrılıp buna göre dönüşüm yöntemleri uygulanması gerektiğini gösteren Duek, bu arada İstanbul'un kültürel ve insani zenginliklerinin de hesaba katılmasını istedi.
Eski İstanbul'daki dönüşüm reçetesi olarak da yurtdışı uygulamaları gösteren Duek, "Rehabilitasyon ve entegrasyon bir arada yürütüldüğünde eski yapıların restore edilerek turizm geliri elde edilebililir" dedi. 

Metro şehire yayılsın
Duek'in ulaşım için geliştirdiği formül ise  kentsel dönüşüm projeleri içinde yer alan Metro ve Marmaray'ın tüm alanlara yayılması oldu. Duek, "O zaman bir rahatlama olabilir. Ama yaşam alanlarının içinde yer alan ticari ve endüstriyel bölgeler ile ilgili bir dönüşüm de gerçekleştirilmediği takdirde yapılan çalışmaların yeterli olmayacağı kanaatindeyim" diye konuştu.
İnşaat sektörünün şu andaki uygulamalarıyla çağdaş mimarlık yaklaşımları ve uluslararası standartlarla yaşam alanları yarattığına dikkat çeken Edi Edgar Duek, "İnşa ettiğimiz yapıların  kullanıcılar  için çekici ve işlevsel olmasını esas alıyoruz" diye konuştu.

Edi Edgar Duek'in dönüşüm reçetesi:
1- Dönüşüm çalışmalarında sosyologlar, ekonomistler, mühendisler, mimarlar, plancılar ve peyzaj mimarlar bir araya gelmeli.
2- Şehrin yapısına ve insan profilinin kültürel, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kent geleneklerine dikkat edilmeli.
3- Metro ve Marmaray İstanbul'un tüm alanlarına yayılmalı.

 

'Tepe'dekiler için ofis örneği hazırladı
Tepe İnşaat'ın iş ve yaşam projesini bir araya getirdiği Tepe Prime'da örnek ofisler hazırlandı. Farklı büyüklüklerde üç ayrı örnek ofisin yer aldığı Tepe Prime, sahiplerine kapılarını Haziran 2011'de açacak.
Tepe İnşaat Yatırım Projeleri Geliştirme Koordinatörü Hayal Olcay, hazırlanan örnek ofislerde minimal bir çizgiyi tercih ettiklerini ifade ederek sahiplerine ileri kaba inşaatı tamamlanmış olarak teslim edileceğini söyledi.  Olcay, bu sayede ofis sahiplerinin çalışma ortamlarını kendi iş koşulları ve zevklerine göre hazırlama imkânına sahip olacaklarını belirtti.
Tepe Prime'ın yeşil bina özellikleri taşıdığını vurgulayan Olcay, dış cephe giydirmelerinde camı tercih ederek, ofislerin gün ışığından daha çok yararlanmasını ve enerji sarfiyatında tasarrufunu hedeflediklerini söyledi. Tüm elektrik ve elektronik aksamlarda enerji tüketimi düşük ürünlerin tercih edildiğini belirten Olcay, "Çevreye zararsız doğal malzemeleri kullanmaya dikkat ettik. Kaplamalarda doğal taş ve cam gibi malzemeler kullandık. Geri dönüşümlü malzemelerin kullanımına ağırlık verdik."

 

İş GYO'nun  Tuzla planında son karar
İş GYO, Tuzla'da 74 bin 505 metrekare yüzölçümündeki iki ayrı arsasının üzerine karma proje gerçekleştirirken yine Tuzla'da farklı bir arsa üzerine operasyon merkezi yaptırarak 25 yıllığına İş Bankası'na kiralama kararı aldı.
İş GYO, Tuzla ' Merkez'deki yüzölçümü 21 bin 305 metrekare ve Kanlımandıra Mevkii'ndeki büyüklüğü 53 bin 200 metrekare olmak üzere toplam 74 bin 505 metrekarelik iki arsa üzerinde karma proje geliştirilmeyi planlıyor. Söz konusu projenin detaylarının henüz netleşmemiş olduğunu belirten kurum, konu hakkında somut bir aşamaya gelindiğinde açıklama yapacağını belirtti.
İnşa süresini 30 ay olarak öngören İş GYO,  merkezin iç verim oranını yüzde 8.09 olarak belirlerken projenin toplam geliştirme maliyeti üzerinden hesaplanacak getiri oranını yaklaşık yüzde10.5 olarak beklediğini duyurdu. Bina, 25 yıllığına Türkiye İş Bankası'na kiraya verecek.

 

Bu ihale bina yıkmak için yapılacak
Belediyeler ve kurumlar, ihaleleri genellikle yeni yapılar inşa etmek için düzenler. Ancak, zaman zaman bu genellemenin dışına çıkan ihaleler de oluyor. Büyükçekmece Belediyesi'nin düzenleyeceği ihale de bunlardan biri. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, 14 Aralık 2010 tarihinde düzenlenecek ihalenin konusu Fatih Mahallesi'ndeki belediye başkanlık hizmet binası ve nikah salonunu yıkılmasını konu alıyor.
Büyükçekmece Belediyesi'nin açıklamasında yer alan bir diğer bilgi de, yıkımın enkazdan çıkarılan ekonomik değeri olan malzeme karşılığında yaptırılacağı yönünde.
Tahmini değer olarak 120 bin 65 TL istenen yıkım ihalesinin geçici teminatı 3 bin 601 TL olarak tayin edildi. İhale 14 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilecek.