2011 yılı şişmanlıkla mücadele yılı olacak

Sağlık Bakanlığı 2011 yılını Şişmanlıkla Mücadele Yılı ilan etti. Türkiye'yi zayıflatmayı hedefleyen çalışma ile bazı atasözleri de tarihe karışacak.

2011 yılı şişmanlıkla mücadele yılı olacak
Sigaraya karşı verdiği mücadelede önemli bir başarıya ulaşan Sağlık Bakanlığı 2011 yılını da şişmanlıkla mücadele yılı ilan etti. Türkiye'nin zayıflaması için yapılacak çalışmalar ile "Göbeksiz erkek balkonsuz eve benzer" sözü tarihe karışacak.

Çalışma kapsamında Sağlık Bakanlığı, 'Beslenme, Obezite ve Sağlık Haritası' çıkarılması için 81 ile genelge gönderdi. Aile hekimleri, Temmuz 2011'e kadar, vatandaşların bel, boy, kalça ve kilolarını ölçecek. Obezite tespit edilenler tedavi edilecek. Toplumun obeziteye karşı uyarılacağı kampanya kapsamında işyeri ve okullara da egzersiz saatleri gelecek.

'2010-2014 Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı' uygulamaya girdi. Program çerçevesinde öncelikle risk grupları belirlenecek ve Beslenme Obezite ve Sağlık Haritası hazırlanacak. Bakanlık bu kapsamda 81 ilin valiliğine genelge göndererek, 'obezite' teşhisinde en önemli kriterleri oluşturan vücut ölçümlerinin yapılmasını istedi. Aile hekimleri her ay en az 200 kişi olmak üzere, düzenli olarak bel, kalça, boy ve kilo ölçümü yapacak.

150 BİN KİŞİ ÖLÇÜLECEK


Ölçümlerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına göre yapılması, çalışmanın 2011 yılı Temmuz ayına kadar sürdürülmesi istendi. Ölçülen kişi sayısı aylık 16 bin, uygulama sonuna kadar 150 bini bulacak. Sonuçlar her ay düzenli olarak Sağlık Bakanlığı'na gönderilecek. 81 ilden gelecek veriler değerlendirilecek ve harita oluşturulacak. Ortaya çıkan tabloya göre gerekli tedbirler belirlenerek uygulamaya konulacak. Çalışma, video ve afişlerle de desteklenecek.

KADINDA 88, ERKEKTE 94


Bel çevresi ölçümüne göre obezite değerlendirmesi, fazla kiloya bağlı sağlık sorunu riskinin tespitinde kullanılıyor. Bilimsel kriterlere göre kadınlarda ideal olarak 80, erkeklerde 94 santimetre ve altında olması gerekiyor. Erkeklerde 102, kadınlarda ise 88 cm'den fazlası kiloya bağlı sağlık sorunları yaratıyor. Kişinin obezite tehdidi altında olup olmadığı bel ve kalça ölçümünün oranlaması ile belirleniyor.

KAN DA ALINACAK

Çalışma kapsamında ölçülerin yanı sıra küçük çocuklar hariç kan da alınacak. Vitamin değerlerine bakılacak. Raşitizm, kemik erimesi var mı yok mu, tespit edilecek. Hemoglobin değerlerine, kansızlık olup olmadığına bakılacak. Demir, vitamin eksikliği, kolesterol gibi değerlere bakılacak. Vatandaşların bölgelere göre beslenme alışkanlıkları da incelenecek. Türkiye'nin bölgelere göre beslenme ve sağlık haritası çıkartılacak.

OBEZLER TEDAVİ EDİLECEK

Yapılan çalışmalarda obezite tanısı konanlar, 2 ve 3. basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilecek. Ayrıca okullarda, işyerlerinde egzersiz saatleri, evlerde ev hanımlarını egzersize teşvik edilmesi, TV’de bu tür programların teşviki gibi çalışmalar da yapılacak.