Ülkü Ocakları'ndan Görme Engellilere Müjde

Ülkü Ocakları Kültür ve Eğitim Vakfı Sosyal Faaliyet Birimi Başkanı Kaan Kürşat Gönül, görme engellilere yönelik 'Bizim Sesimizden Sizin Gönlünüzden' sesli kitap projesini geliştirdiklerini belirtti.

Proje hakkında bilgi veren Gönül, il ve ilçe temsilciliklerinde oluşturulan profesyonel ekiplerle gerekli kayıt ekipmanlarıyla birlikte sesli kitapların oluşturulacağını söyledi. Gönül, "Bu kitaplar set haline getirilerek görme engelli vatandaşlara tarafımızdan ulaştırılacaktır. Projeyle ilgili çalışmalarımızda her türlü sivil toplum örgütüyle sadece görme engelli vatandaşlarımız yararlanabilmesi için işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz" dedi.
'Bizim Sesimizden Sizin Yüreğinize' adlı proje kapsamında hazırlanacak kitapların ilk etapta ilköğretim öğrencilerine yönelik olacağı belirten Gönül, "Türkiye'de 13 tane görme engelli ilköğretim okulu ile irtibata geçilip, buradaki arkadaşlarımızın engellerini kaldırmak adına ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.
Kendilerini Hukuk ve Edebiyat Fakülteleri öğrencilerinden gelen talep doğrultusunda 'sesli kitap' projesi ders kitaplarına yönelik olarak da düzenleneceğini altını çizen Gönül, yaptıkların projenin engelliler adına son olmayacağını kaydetti. Engellilerle ilgili diğer projelerine de değinen Gönül, engellilerin engelsiz hayat sürmelerini sağlamak üzere tekerlekli sandalye, koltuk değneği gibi engellilere yardımcı olacak gereçlerinde temini ve zihinsel, duygusal engellileri topluma kazandırmak için
projelerine dahil edeceklerini söyledi. Türkiye'de 8,5 milyon insanın engelli olduğunu hatırlatan Gönül, engelli insanların kendilerine ve çevrelerine olumlu ve faydalı bir şekilde katılmalarının amaçlandığını belirtti.
'Sesli kitap' projesi kapsamında hazırlanan kitapların derneklere, kütüphanelere gönderileceğini belirten Gönül, üniversitelerde okuyan görme özürlü öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda hazırlanacak ders kitaplarının 2011- 2012 eğitim öğretim yılına hazır olacağını da kaydetti.
Gönül, projenin romanlar ve dergilerde uygulanacağını da belirterek, işe Ülkü Ocakları Kültür ve Eğitim Vakfı dergisiyle başlayacaklarını söyledi. Kitap okumada gönüllü olmak isteyenlere de çağrıda bulunan Gönül, "Bizlere ulaşarak gönüllü olmak istediklerini, okuyucu olmak istediklerini bildirsinler. Sosyal duyarlılık çerçevesinde bizlere ulaşırsa ve bu sayı ne kadar çok olursa, görme engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçları o denli karşılanmış olacaktır, o denli kitap okunacaktır" ifadelerini kullandı.
Görme engelli Gazi Üniversite Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Sabit Kılıç ise, ilköğretimi ve orta öğretimi birincilikle bitirdiğini belirterek, "Bizim için en büyük zorluk, kitap okumak, okutmak. Özellikle evde çalışırken, büyük bir sıkıntı bizim için. Bu konuda çalışmalar var, ama yeterli değil. Ülkü Ocaklarının 'sesli kitap' projesi ile ilgili olarak da, son derece yararlı bir yaklaşım oldu. Önemli bir çalışma. Ülkü Ocakları olarak toplumun her kesimine hitap edebilmeliydik" şeklinde konuştu.