Tıp Fakültesi Kalitede Çıta Yükseltti

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan hastanenin kalite standardının yükseldiğini belirtti.

Tıp Fakültesi Kalitede Çıta Yükseltti
Konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, "ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) tarafından geliştirilerek yürürlüğe konulan, işletmelerin yönetim sistemlerine belirli şartlar getirerek yönetim, üretim veya hizmet çalışmalarında verimliliği ve kaliteyi sürekli iyileştirmeyi, müşteri şartlarının karşılanmasını ve memnuniyetini en yüksek düzeyde tutmayı hedefleyen uluslararası alanda kabul görmüş yönetim standardıdır" dedi.
Belirlenen kalite hedefleri sayesinde nereye ulaşmak istenildiğinin sağlandığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, "Her birimin yetki ve sorumlulukları açıkça belirtildi. Hastanede kullanılan tüm form ve evraklar kayıt altına alınarak kontrolü sağlandı. Yılda 2 kez iç tetkik yapılarak gerekli durumlarda düzeltici faaliyetler başlatıldı.Yönetimin gözden geçirme toplantısı çerçevesinde üst yönetim ile belirlenen hedeflerin, iç tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi yapıldı. Her 6 ayda bir yatan, poliklinik, acil servis hasta ve yakınlarına, çalışan personelimize memnuniyet anketleri yapılıp sonuçları değerlendirildi.Tüm ölçüm donanımlarının kalibrasyonunun kontrolü sağlandı. Her çalışanın kişi başına yılda 5 saat egitim alması sağlandı. Bu eğitimler değerlendirilerek analizleri yapıldı.Hizmetler sürekli izlenerek, düzeltici- önleyici faaliyetler düzenlendi. Her çalışanın görüşü alınarak, kalite yolculuğunda yer alması sağlandı. Her Çarşamba üst yönetim toplantısı yapılarak, hastane ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri beyin fırtınası yöntemiyle değerlendirildi" diye konuştu.
ISO 9001 standardı, her 5 yılda bir ISO tarafından gözden geçirildiğini ve uygulayıcıların görüşleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli revizyonlar yapılarak yeniden yayınlandığını aktaran Prof.Dr. Kutluhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2008 rakamı bu revizyonun 2009 yılında yayınlandığını gösterir. ISO 9001:2008 olarak adlandırılır. Buna bağlı olarak, Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, 2002 yılında kalite birimi kurularak, kalite çalışmalarına başlandı. Kalite kapsamında alınması gereken tüm eğitimler alındı.2005 yılında ilk ISO 9001:2000 kalite belgesi alındı. Her yıl gerçekleştirilen denetimler başarı ile sonuçlanarak 30 Nisan 2010 da yapılan dış denetimle tekrar yenilenen belgemiz 22 Ekim 2010 tarihinde de daha güncel versiyonu olan ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi belgesi ile Kalite çalışmalarını bir adım daha ileri götürüldü."
Prof.Dr.Kutluhan, Uluslararası Kalite Sistemleri (UKS) Baş denetçisinin hastanede yaptığı denetimde hasta yakınlarının hakları, hasta bakımı, yönetişim, liderlik ve yönlendirme, personel kalifikasyonu ve eğitimi, enformasyon yönetimi, hizmete ulaşma ve devamlılık, hasta yakınlarının eğitimi, hasta memnuniyeti gibi pek çok süreçte hiçbir olumsuz bulguya rastlamadığını aktardı. Prof.Dr. Kutluhan, "Sisteme sahip çıkarak kalite anlayışının yerleşmesini ve sürekliliğini sağlayan tüm personeli kutluyorum. Ayrıca tüm bu sıkıntılarımıza rağmen, Poliklinik binasına taşındık. Acil Servisimizi genişlettik. Katlarda tadilat yaparak yatak kapasitemizi arttırıyoruz. Kalp merkezini her şeyiyle Şubat sonuna kadar taşıyacağız. Daha önce 2001 versiyonu olan İSO kalite belgemiz son versiyon olan 9001:2008 e yükseltilmiştir" şeklinde konuştu.