Savaşın eşiğindeki Güney Kore heyeti ile Bursalı Kore gazileri buluştu

Güney Kore Cumhuriyeti Gyeongsangbuk-do Vali Yardımcısı Kong Weon Sik başkanlığındaki heyet, Kore savaşının 60. yıl dönümü anmak ve Bursa ile Kore'nin

Güney Kore Cumhuriyeti Gyeongsangbuk-do Vali Yardımcısı Kong Weon Sik başkanlığındaki heyet, Kore savaşının 60. yıl dönümü anmak ve Bursa ile Kore'nin Gyeongsangbuk-do ili arasındaki güçlü bağları yeniden teyit etmek amacıyla Bursa'ya geldi.

Ziyaret sırasında iki il arasında 'kardeş şehir ve işbirliğine yönelik mutabakat zaptı', Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Gyeongsangbuk-do Vali Yardımcısı Kong Weon Sik tarafından Heykel valilik binasında imzalandı.

'Kardeş şehir ve işbirliğine yönelik mutabakat zaptı'nın imzalanmasının ardından Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu ile birlikte Muharip Gaziler Derneği'ni ziyaret eden Kore heyeti, Kore gazileri ile görüştü. Şu anda Kuzey Kore ile savaşın eşiğine gelinmiş olmasından dolayı savaş anılarının yeniden canlandığı ziyarette Kore heyeti gazilere teşekkür etti.

Duygulu geçen ziyaret sırasında, Kore gazilerine teşekkür konuşması yapan Vali Yardımcısı Kong Weon Sik, "Bundan 60 yıl önce ismini ve yerini dahi bilmediğiniz bir ülkeye gelerek kanlarınızı ve terlerinizi akıttığınız Kore'den geliyorum. Güney Kore bugün dünyanın 13. büyük ekonomik gücü, bunda sizlerin de katkısı var. Bunlar sizlerin sayesinde oldu. Sizlere minnet borçluyuz." dedi.

"TÜRKLER GERİ ÇEKİLMEYİ BİLMİYORDU"

Kore Savaşı anılarında, büyüklerinden dinlediği bir anıyı anlatan Kong Weon Sik, şunları söyledi: "Sıvaş sırasında ihtiyaca göre bazen geri çekilmek gerekiyorken, Türk Mehmetçiklerinin 'bizler geri çekilmeyi bilmeyiz, biz hep ileri gideriz' dediklerini duyduk. Yani komutan geri çekilin dese dahi Türkler yine de ölümü göze alarak ileri gidiyormuş. Bunları duyduk ve sizlerden gurur duyduk."

Savaş sırasında, 48 kişilik keşif timinde bulunan ve Kore'nin en önemli yerlerinden olan Yıldız Tepe'ye Türk bayrağını diken askerin kendisi olduğun belirten Kore Gazisi Osman Uslu'nun sözleri karşısında duygulanan Kong Weon Sik, gazinin ellerine sarılarak teşekkür ve minnetini sundu.

Bu sırada duygulu anların yaşandığı görülürken, Gazi Osman Uslu, "Biz Kore ile kardeşiz, biz sizleri unutmayız, ben orada 48 kişilik timden geriye kalan 7 kişiden biriyim. Ellerim parçalandı. Ama şimdi savaş olsa çağırsalar bu yaşıma rağmen yine giderim." şeklinde konuştu. Gördüğü ilgiden dolayı duygulanan ve memnun kalan Kore heyeti, bundan sonra sık sık ziyaretlerini sürdüreceklerini söyledi.

Bursa Muharip Gaziler Derneği Başkanı Nurettin Çakıcı ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "Biz Güney Kore ile 'kan kardeşiz, can kardeşiz'. Duyuyoruz ki Güney Kore'de şimdi çatışmalar var. Bizler şimdi de oraya gitmeye hazırız, bunu böyle bilsinler." dedi. Ardından karşılıklı plaketlerin takdim edilmesinin ardından heyet buradan ayrıldı.