Muş'ta Alabalık Üretimine Başlandı

Muş'un Bulanık ve Varto ilçeleri arasında yapılan Alparslan 1 Baraj Gölü'nde alabalık üretimine başlandı.

Muş'ta Alabalık Üretimine Başlandı
Alparslan 1 Barajı'nda kafes balıkçılık yapmak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na müracaat eden firmalardan ikisi için onay verildi. Aldıkları onayla birlikte hemen çalışmalara başlayan firma yetkilileri, 2 bin ton kapasiteli kafesler kurdu. Kafeslerde alabalık üretimine başlarken, 4 ay sonra balıkların satışa hazır hale gelecekleri bildirildi. Batman'dan gelip Muş'ta alabalık üretmeye başlayan Abdurrahman Baldaş isimli girişimci, Alparslan 1 Baraj suyunun balık üretimi için çok uygun olduğunu ve kurduğu tesiste yılda 2 bin ton balık üreteceğini söyledi.
Tesisleri inceleyen Vali Erdoğan Bektaş ise, çalışmalarla ilgili firma yetkililerinden bilgi aldı. Tesislerde gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Bektaş, alabalıkçılıkta iddialı olacaklarını kaydetti. Alparslan 1 Baraj Gölü'nün balıkçıları cezp ettiğini ifade eden Bektaş, "Bölgede en büyük balıkçılardan birisi Keban Barajı'nda. Onlar da buraya geliyor. Bu, buradaki potansiyelin büyüklüğünü gösteriyor. Bu yoğunlaşma güzel bir şey. Hem istihdama katkı sağlayacak, hem bölgede ekonomi gelişecek. Bölge ekonomisi her yönüyle ayağı kalkıyor. Ben arkadaşlarımı kutluyorum. Geldiklerinden bu yana kendileriyle diyalog halindeyiz ve elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da bu çabamız sürecek. Gayret ve çalışma olursa biz her türlü teşebbüse yardımcı olmaya hazırız" dedi.
Alabalık yetiştirmek için bakanlığa Muş'tan 10 firmanın müracaat ettiğini vurgulayan İl Tarım Müdürü Murat Yıldız da, bunlardan ikisinin ruhsat aldığını ve diğerlerinin de değerlendirme aşamasında olduğunu kaydederek; "Alabalık yetiştiriciliği ilimizde hızla ivme kazandı. Yıllık yaklaşık 10 bin tonluk bir üretim ağımız olacak. Bunun yanında Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projesi çerçevesinde ilimizde su ürünleri işleme tesisi kuruldu. Pazarlama konusunda da bu tesislerin büyük katkısı olacak" şeklinde konuştu.