İtalya Başbakanı Berlusconi, Rusya Devlet Başkanı Medvedev İle Soçi'de Görüştü

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Soçi'de görüştü.

Dağ tatili merkezi Krasnaya Polyana'da bir araya gelen liderler, görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında ikili görüşmelerinde uluslararası güvenlik, ortak modernleştirme projeleri ve 2018 Dünya Kupası için Rusya'nın ev sahibi seçilmesi gibi konuları ele aldıklarını belirtti.
Basın toplantısında, Wikileaks sitesinin sızdırdığı gizli belgeler hakkında konuşan Medvedev, bu belgelerin ABD-Rusya ilişkilerine zarar vermeyeceğini söyledi. Medvedev, "Bu konuda paranoyak değiliz. Ayrıca ABD-Rusya ilişkilerinin bir sızıntıya dayalı olarak değişeceğini de düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.
Kazakistan'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'ni de değerlendiren Medvedev, Rusya'nın Avrupa için yeni bir güvenlik anlaşması sağladığını söyledi. Medvedev, "Sanırım AGİT için ek bir ivme kazandırmak için daha fazla çaba gerekiyor. Biz 2008 yılında bu konularda önerilerde bulunmuştuk. Ben de, hangi blok ve hangi ülkelere ait olursa olsun, güvenlik bölünmezliği konusunda bir anlaşma imzalama fikrini sundum" şeklinde konuştu.
Rusya'nın NATO ile daha sıkı bir bağ kurmasını arzuladıklarını söyleyen Medvedev, bu bağlamda yeni anlaşmaların sağlanmasının önemine değindi. Medvedev, "Eğer 10 sene içinde bir anlaşmaya varamazsak, bizim konumumuzdaki insanlar çok zor bir duruma düşecek. Bu da başka bir silahlanma yarışı doğuracak. Bunu 2010 yılında anlamalıyız çünkü 2020'de kesin adımlar atmak zorunda kalacağız" dedi.
Rusya'nın Dünya Kupası için hazırladığı filmi yorumlayan Medvedev, İtalya ve Rusya'nın finalde oynadığı sahne ile ilgili olarak, "Eğer turnuvanın sonunda bizim ülkelerimiz finale kalırsa, bu Rusya takımı için büyük bir zafer olurdu" dedi.
İtalya Başbakanı Berlusconi ise "Rusya ve İtalya'nın finale kalması halinde kimin kazanacağı, dünyadaki 1 numaralı futbol kulübünün başkanı olarak söyleyebilirim ki, yüzde 50 beceri, yüzde 50 şanstır. Hiç kimse kimin kazanacağını bilemez" ifadelerini kullandı.