Engelliler Gününde, Engelliye Kaymakam Fırçası

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yapılan törenlerde, yaptığı konuşmada ülke genelinde engelliler için yapılan çalışmaların yeterli olmadığını sert bir ifade ile dile getiren Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Muharrem Parmaksız'a, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant'ın kürsüden verdiği fırça at

Engelliler Gününde, Engelliye Kaymakam Fırçası
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yapılan törenlerde, yaptığı konuşmada ülke genelinde engelliler için yapılan çalışmaların yeterli olmadığını sert bir ifade ile dile getiren Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Muharrem Parmaksız'a, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant'ın kürsüden verdiği fırça atarcasına yanıt ilçede günün konusu oldu.
Ayvalık ilçesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na ilçede faaliyet gösteren engelli derneklerinin çelenk sunma töreninde yapılan konuşmalara Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Muharrem Parmaksız'ın, 'Bizler artık sorunlarımızı dile getirmekten bıktık. Bu sorunlar çözülmüş olsaydı bugün binlerce engelli kardeşim pozitif ayrımcılık için yaşadıkları yerden kalkıp bugün başkentte düzenlenen yürüyüş için yollarda bu eziyeti çekmek zorunda kalmazlardı" ifadeleri yer alan sert konuşmasına, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant sert tepki gösterdi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Ayvalık'ta yapılan etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı'nda, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant'ın öncülüğünde yapıldı.
Törenlere Kaymakam Nalbant'ın yanı sıra, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, siyasi partilerin ilçedeki temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri, öğretmen ve öğrencilerle, çok sayıda vatandaş katıldı. Törenlerde, Birlik Ortopedik Engelliler Derneği, Ayvalık İşitme Engelliler Derneği ve Adil Sosyal Tüm Engelliler Derneği Atatürk'ün manevi huzuruna birer çelenk sundu.
Çelenk sunma töreninin ardından yapılan konuşmalarda, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Güven Buluş, Ayvalık İşitme Engelliler Derneği Başkanı Kemal Uzun, Adil Sosyal Tüm Engelliler Derneği Başkanı Namık Tuncel engellilere yönelik sorunları dile getirerek, sorunların çözümünde yapılması gereken önerileri ifade ettiler. Törenlerde, Ayvalık Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Muharrem Parmaksız'ın sert konuşmasına, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant'ın sert üslupla verdiği yanıt damgasını vurdu.

"ENGELLİLERİN SORUNLARINI DİLE GETİRMEKTEN BIKTIK"
Yaptığı konuşmada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün tarihçesini kısaca anlatan Birlik Ortopedik Engelliler Dernek Başkanı Muharrem Parmaksız, engellilerin toplumla bütünleşme yönünde yoğun sorunlar içinde yaşadıklarını vurguladı.
Kendiside ortopedik engelli olan Parmaksız, "Yaşamın pek çok alanına yayılan bu sorunlar, engelli bireylerin içinde yaşadıkları toplumda yaşamalarını güçleştirmektedir. Sürekli sorunlarla boğuşan, onlara çözümler üretemeyen bizler, kendimizi mutsuz hissederiz. Zaten düşük olan yaşam kalitemizin daha da düşmesinin yanı sıra insana her şeyin üstünde değer veren bir anlayışın toplumda benimsenip yerleştirilmesi gerekir. Bu nedenle engelli sorunlarına eğilirken, ısrarla üzerinde durulması gereken konu, engelli sorunlarının günübirlik çözüm yerine kalıcı çözüme ulaştırmaktır" dedi.
Engellilerin toplum içinde tüketici olarak anılmak yerine, üreterek katkıda bulunmak istediklerini belirten Parmaksız, "Siz hiç kollarınızı bağlayıp, birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi? Si hiç, konuşamayıp, şarkılar söylemek istediniz mi?
Siz hiç, engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza bakıp, ilgilenerek, ona yardımcı oldunuz mu? Siz hiç, küçük bir çocuğu tekerlekli sandalyesinden kucaklayarak alıp, otobüse bindirdiniz mi?" diye sordu.
Dernek yönetimi olarak, engelliler için duymasını bilene ses, çekmesini bilene nefes, gitmesini bilene hedef, engellinin değerini bilene sedef, görmesini bilene huzur, yaşamasını bilene hayat, sevmesini bilene yürek olabileceklerini belirten Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Muharrem Parmaksız'ın yaptığı konuşmada, "Bizler artık sorunlarımızı dile getirmekten bıktık. Bu sorunlar çözülmüş olsaydı bugün binlerce engelli kardeşim pozitif ayrımcılık için yaşadıkları yerden kalkıp bugün başkentte düzenlenen yürüyüş için yollarda bu eziyeti çekmek zorunda kalmazlardı" ifadelerinin ardından kürsüye gelen Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Parmaksız'a sert tepki gösterdi.

"EL İNSAF, ENGELLİLER TEŞEKKÜR ETMEYİ BİLMELİ"
Parmaksız'ın engellilere yönelik etkinliklerdeki konuşma tarzına alışmaya çalıştığını kaydeden Nalbant, "Muharrem kardeşim yaptığı konuşmalarda bağırmasa, çağırmasa olmazmışçasına, sanki miting yapılıyormuş, kavga dövüş yapılıyormuş gibi konuşuyor" diyerek, Parmaksız'ın, ülke genelinde ve Ayvalık'ta engellilere yönelik sanki hiçbir çalışma yapılmıyormuş gibi bir havayı oluşturmaya çalıştığını söyledi.
Nalbant, kendisini dinleyen kalabalığın içerisindeki Muharrem Parmaksız'a yönelik, "Konuş tabii... Elbette isteyeceksin. Elbette bir şeyler söyleyeceksin. Hele hele seni o derneğin başına getiren üyelerine karşı elbette sorumluluğun var. Ama biraz insaf olması lazım... Türkiye'de ve Ayvalık'ta engelliye karşı duyarlılık konusunda kamu yöneticileri ve vatandaşları da devreye sokarak, en azından onlara karşı da bir teşekkür etmeyi bilmekte fayda vardır diye düşünüyorum" dedi.
Bu tip söylemler nedeniyle engelli camiasının birbirine düştüğünü ve ayrıldığını savunan Kaymakam Nihat Nalbant, "Engellilere yönelik çalışmalarda bulunan sivil toplum kuruluşları birlik ve beraberlik halinde hareket etmeyi başaramadığı sürece engelli sorunlarının çözümlenmesi güçleşecektir" diye konuştu. Ayvalık Kaymakamlığı'na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın ilçede yaşayan engellilerin akıllara gelebilecek her türlü sorunlar karşısında maddi manevi yardımlarda bulunduğunu ifade eden Nalbant, devletin parasıyla ilçede engellilere yönelik beceri kurslarında kursiyer engellilere kurs süresince ücret ödediklerini anlattı.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün bundan yaklaşık 17-18 sene önce kutlanmaya başladığını kaydeden Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, "3 Aralık'ın engelliler günü olup, olmamasını düşünürlerken, biz Ayvalık'ta yurt genelindeki binlerce engellinin kucaklaştığı engelliler şenliğini organize ediyorduk. İnşallah bu yıl bu şenliklerin 19. sunu da yapacağız" dedi.

SOĞUK RÜZGAR, ÇAY BAHÇESİNDE NOKTALANDI
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yapılan törenlerde, Kaymakam Nalbant ve Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Muharrem Parmaksız arasında soğuk rüzgârlar, tören sonunda Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen öncülüğünde, belediye tarafından deniz kıyısındaki bir çay bahçesinde engellilere yapılan ikramlarda son bulduğu gözlendi.
Çay bahçesinde Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ve Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer ve çok sayıda engellilerin bir araya gelerek sohbet ettiği çay bahçesinde, Kaymakam Nalbant'ın törenlerde ki kendisine yönelik sert yanıtı ile ilgili görüşlerini aldığımız Birlik Ortopedik Engelliler Dernek Başkanı Muharrem Parmaksız, "Biz Ayvalık'ta geniş bir aileyiz. Aile büyükleri ara sıra biz küçüklerine nasihatlerde bulunabilir. Bende sayın kaymakamımızın söylediklerini birer nasihat olarak algılıyorum" diye konuşarak yanında bulunan Kaymakam Nalbant'ın gönlünü almasını bildiği gözlendi.