Bursa'ya 'Hiper' Müjde

Bursa'da, Kültürpark içinde bulunan sıcak suyun hiper termal özelliği taşıdığını belirten Vali Şahabettin Harput, sıcak su kaynağının eklem ve cilt hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiğini söyledi

Bursa'ya 'Hiper' Müjde
Bursa'da, Kültürpark içinde bulunan sıcak suyun hiper termal özelliği taşıdığını belirten Vali Şahabettin Harput, sıcak su kaynağının eklem ve cilt hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiğini söyledi. Mevcut sıcak suyun ana arterlerle şehir merkezinden dağıtılmasını planladıklarını kaydeden Harput, "Planlamaların ardından tali hatlarla sıcak suyun dağıtımı yapılacak" dedi.
Harput, daha evvel 88 derece sıcaklığa sahip ve saniyede 33 litre debili Kültürpark'taki sıcak su kaynağının yeni ölçümlerde 88,5 derece olduğunu, artezyen hızının saniyede 63 litre olarak tespit edildiğini kaydetti. Harput, motopomp ile bu sıcak suyun saniyede 100 litreye kadar çıkarılabileceğini dile getirdi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı'nın yaptığı tahliller sonucunda sıcak suyun birçok özelliği bünyesinde barındırdığının belirlendiğini kaydeden Harput, "Sıcak su kaynağı, ısı derecesi ile hiper termal olarak kategorisine giriyor. Yüksek sıcaklıkta bir su.Yine içerdiği mineralli özellikler dolayısıyla bu su, doğal mineral sınıfına giriyor. Sıcak su, tedavi ve içme suyu olarak kullanılabilir. Suyumuzun tedavi özellikleri banyo ve içme kürleri şeklinde kullanılacaktır. Sıcak suyumuz, eklem, romatizma, yumuşak doku romatizmaları, kronik bel ağrıları ve bir kısım cilt hastalıklarının iyileşmesini sağlayabilir. Egzema gibi hastalıklara bu sıcak su iyi geliyor. İlave olarak mevcut suyun masaj, egzersiz ve sauna bunun gibi kombine kullanımı söz konusu olabilir. Özellikle ileri yaşlılık, sağlıklı yaşlanma ve her yaşta wellness dediğimiz ömür boyu sağlıkla ilgili kullanılabilir" diye konuştu.
ŞEHİR MERKEZİNE SICAK SU
Harput, 477 metrede 55 derecede suya ulaştıklarını ifade etti. 900 metre derinliğe inerek yüksek derece ve debide suya ulaşmak istediklerini belirten Harput, özel ve tüzel kişilere yönelik sıcak suyun kullanımı ile ilgili anket yaptırdıklarını vurguladı. 50'nin üzerinde kişi ve kuruluşun sıcak suyu kullanmak için talepte bulunduğunu dile getiren Harput, bunlar arasında otel, hastane ve toplu konut alanları gibi yerler bulunduğunu söyledi. Talepleri gerçekçi bir değerlendirmeye tabi tutacaklarını ifade eden Harput, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul ve İzmir yolu ile şehir merkezindeki bazı bölgelerdeki ana arterler olmak üzere bu bölgelerin dağıtım planını yapacağız. Bunun proje çalışmaları sürüyor. Su şebekesi gibi ana arter planlarını yapımına müteakip tali hatlarla bağlantı yapılacak. Bu talepler eski otel ve işletmeleri de kapsamaktadır. Çünkü biz herhangi bir sıkıntı ve risk yaşamamak için halen Bursamız'da sıcak su veren tüm işletmelere hat çekmek istiyoruz".
"DÜNYA YENİLEBİLİR ENERJİYİ KULLANIYOR"
Dünyanın gündeminde yenilebilir enerjinin olduğunu vurgulayan Harput, insanların artık güneş, rüzgar ve yeraltındaki sulara yoğunlaştığını kaydetti. Türkiye'deki petrolün araştırılması için 2010 yılı içerisinde 1,1 milyar TL harcandığına işaret eden Harput, "Çıkıp ve çıkmayacağı belli olmayan kaynaklara bu kadar para harcanıyor. Ama jeotermal kaynaklar yenilenebilir. Bu suyu evir dayım yaparak yer altında ısınıp minerallerden geçmek suretiyle tekrar aynı şekliyle kullanılabilen özellik arz ediyor. Önümüzdeki günlerde yeni kuyumuzun da devreye girmesiyle bunun dağıtım planlanmasının yapılmasıyla 2011 yılında önemli bir döneme girmiş olacağız" şeklinde konuştu.
Dağyenice Turizm Bölgesi'nin kurulması için 28 kurumun 26'sının görüşlerini aldıklarını ifade eden Harput, projeyi bir an önce faaliyete geçirmek istediklerini kaydetti.
Uluslararası Medical ve Termal Tıp Kongresi Bursa'da yapılacağını söyleyen Harput, kongreye 25 ülkeden yaklaşık 300 uzmanın katılacağını ifade etti. Dağyenice ve Uludağ bölgelerinde sıcak su tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Harput, incelemelerin olumlu sonuçlanması durumunda sıcak suyun kullanılması için çalışmaların başlayacağını sözlerine ekledi.