Btc Boru Hattının Atıkları Antakya'da Ayrıştırılacak

BTC Şirketi, ÇEVKOBİR ve Antakya Belediyesi'nin işbirliği ile hayata geçirilen ve Türkiye'de bir ilk olma niteliği taşıyan AB standartlarına uyumlu ilk katı atık düzenli depolama tesisi Antakya'da törenle açıldı

Btc Boru Hattının Atıkları Antakya'da Ayrıştırılacak
BTC Şirketi, ÇEVKOBİR ve Antakya Belediyesi'nin işbirliği ile hayata geçirilen ve Türkiye'de bir ilk olma niteliği taşıyan AB standartlarına uyumlu ilk katı atık düzenli depolama tesisi Antakya'da törenle açıldı
Antakya Belediyesi'nin BTC Şirketi ve Hatay Çevre Koruma Birliği (ÇEVKOBİR) ile yapmış olduğu işbirliği sonucu hayata geçirilen, "Antakya Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi"nin AB standartları ile uyumlu hale getirilmesi projesi tamamlandı. Proje kapsamında uluslararası kriterlere uygun bir yönetim sisteminin geliştirilmesi ve bu sistemin etkin bir şekilde uygulanması konusunda eğitim verilmesi hedefleniyor. Tesisisin, bölgedeki özel sektörün ve yerel yönetimlerin ihtiyacının önemli bir kısmına cevap vereceği kaydedildi.
BTC Şirketi Genel Müdürü Can H. Suphi, açılış töreninde "Uluslararası standartlara uygun olarak işletilen BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın evsel nitelikli endüstriyel atıklarını bölgede standartlarımıza uygun tesis olmaması nedeniyle 2003 yılından beri uzakta bulunan tesislere göndermek zorunda kaldık. Atık yönetimi konusunda bölgede AB standartlarıyla uyumlu tesislerin oluşturulmasının özel sektörün ve belediyelerin önemli bir sorununa çözüm olacağını gördüğümüz için bu projeyi Antakya Belediyesi ve ÇEVKOBİR ile birlikte geliştirip uygulamaya koyduk. Antakya Belediyesi ve tesisin işletmeciliğini yapan ÇEVKOBİR'e teknik ve işbaşı eğitimlerin yanı sıra, tesisin inşasının standartlara uyumlu hale getirilmesi için üç yıl boyunca danışmanlık desteği İSTAÇ A.Ş tarafından sağlandı. Bu projede ulaşılan kurumlar arası işbirliği ve bilgi paylaşımının Türkiye'deki benzer kurum ve kuruluşlara örnek teşkil edeceğini düşünmekteyiz. Bu sayede, benzer tesislerin tüm ülkede inşa edilmesini ümit ediyoruz" dedi.
Antakya Belediye Başkanı Doç Dr. Lütfü Savaş da konuşmasında "'Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kaynak desteğiyle inşası başlatılan ilk katı atık depolama sahası BTC'nin finansmanı ve İSTAÇ A.Ş'nin teknik desteğiyle uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmiştir. İlk saha üç kat geliştirilerek daha büyük bir kapasiteye ulaştırılmış ve böylece bölgedeki 8 ilçe, 41 belde belediyesi ve özel sektörün kullanımına açılmıştır. Tesisin bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz" dedi.
Savaş, hazırlanan entegre katı atık yönetim planı ile Antakya İl merkezinde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması çalışmalarına başlandığını belirtti. Ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile yapılan anlaşmayla, Antakya Belediyesi ve ÇEVKOBİR'in tıbbi atığının toplanıp Gaziantep'te sterilize edilerek bertaraf edildiğini söyledi.
Açılış törenine BTC Şirketi Genel Müdürü Can H. Suphi, Antakya Belediye Başkanı Doç Dr. Lütfü Savaş, Hatay Vali Yardımcısı Akgün Corav, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Yahşi, Botaş International Ltd Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bülent İnanç ve İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri katıldı.