Akbük'te Yeni İmar Planı Taslağı Toplantısı

Akbük Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilen "İmar planı ve yapılaşma" düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

Akbük'te Yeni İmar Planı Taslağı Toplantısı
Akbük Kültür ve Çevre Derneği'nin düzenlediği toplantıya katılan Belediye Başkan vekili Mustafa Demirbaş'ın planla ilgili verdiği bilgiler, mimar Murat Karaman, şehir plancı Hicabi Aydın ve Akbük Belediye eski başkanı İbrahim Şam tarafından eleştirildi.
Akbük Kültür ve Çevre Derneği'nin düzenlediği bilgilendirme toplantısına tüm belediye meclisi üyeleri ve belediye başkanı Erçin Sandalcı davet edildiği bildirilirken, toplantıya Trabzon'da bulunan Belediye başkanı ve Ankara'da bulunan Şerife Bayrak dışında sadece belediye başkan vekili Mustafa Demirbaş ve belediye meclis üyesi Ramazan Ateş katıldı.
Toplantının açılışında konuşan AKÇED Başkanı Faruk Haksal, "Bizler Akbük Kültür ve Çevre Derneği olarak, Akbük'ün imar durumu ve yapılaşmalar ile ilgi göstermek zorundayız. Bu dernek tüzüğümüzün bize verdiği bir görevdir. Akbük belediye meclisi uzunca bir süredir bu yeni plan tasarısı ile meşgul. Bildiğimize göre plan taslağı mecliste oylanarak kabul edilmiştir. 5 üye kabul oyu kullanırken diğer 4 üye bazı çekinceler ileri sürmüş bulunmaktadır. Bir üye ise çekimser oy kullanmıştır. Biz, üzerinde çalışılan bu plana karşı değiliz. Tam tersine söz konusu planı Akbük'ün çehresini değiştirecek önemli bir atılım olarak değerlendiriyoruz. Dikkatimiz özellikle ormanın korunması ve planın kişisel rant yaratıp yaratmayacağı noktalarına yoğunlaşmaktadır. Bizler içinde bulunulan aşamada, belediye meclisi kararının niteliği konusunda halkın bilgilendirilmesi gereğine inanıyoruz. Bu amaçla toplantımızı bir bilgilendirme toplantısı olarak ilan ettik" dedi.
Daha sonra kendisine söz verilen Belediye Başkanvekili Mustafa Demirbaş da, planla ilgili teknik nitelikli geniş açıklamalarda bulundu ve söz konusu planın Akbük'ü geliştireceğini, ormanlara zarar verilmeyeceğini, fundalıkların seyir alanları haline getirilerek halkın istifadesine sunulacağını, iş imkanları yaratacağını ve Akbük'e büyük bir canlılık getireceğini anlattı.
PLAN İMAR PLANI YÖNETMELİĞİNİN ESASLARINA AYKIRIDIR
Toplantıda söz alan mimar Murat Karaman da, şöyle konuştu: "Bizim anayasamız İmar Kanunu ve plan yapma esaslarını belirten yönetmeliktir. Ben plan yapılmasına karşı değilim. Karşı olduğum şey, söz konusu planın kanun ve yönetmeliğin getirdiği esaslara aykırı olmasıdır. Plan taslağı hazırlanırken Akbük'ün sosyal, ekonomik, kültürel nitelikleri incelenerek bir rapor haline getirilmemiştir. Oysa ilgili yönetmelik böyle bir incelemenin yapılmasını şart koşmaktadır"
Toplantıda Akbük Belediye Eski Başkanı İbrahim Şam ise, şunları söyledi: "Siz burada neyi tartışıyorsunuz? Akbük'ün en önemli sorunu alt yapı sorunudur. Ben başkanlıktan ayrılırken alt yapı ile ilgili tüm hazırlıkları kendilerine teslim ettim. Ve bir öneri sundum. Akbük'de ünite başına 750 TL ödense, alt yapı tesislerinin maliyeti karşılanmış olur. Ama durumu görüyorsunuz. Plana gelince, bu değişiklik Akbük'e yarayacak bir şey değildir. Bunun lokmasını Akbük'e yedirmezler. Plan, birilerine söz verilmiştir. Şimdi de o söz yerine getirilmektedir. Meselenin tartışılacak bir yanı yoktur. Siz hiçbir şeyi değiştiremezsiniz. Biz dönüp, ilk önce alt yapımızı yapalım. Akbük'ün acil sorunu budur"