3 Aralık Bedensel Engeliler Günü

Bedensel Engeliler Derneği Hakkari Şubesi Başkanı Mesut Keskin, yetkililerin kendilerine sahip çıkmadıkları gerekçesiyle tepki amaçlı tören ve kutlama yapmadıklarını söyledi.

3 Aralık Bedensel Engeliler Günü
Bir basın açıklaması yapan Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Mesut Keskin, her yıl Hakkari'de bir grup engelli arkadaşıyla birlikte 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzuruna çelenk bıraktıklarını söyledi. 3 bine yakın engellinin sosyal ve kültürel yaşamına katkı sunan derneklerinin maalesef sokakta bırakıldığını ifade eden Keskin, yaklaşık 20 aydır çalmadıkları kapı, gitmediğimiz kişi kalmadığını kaydetti. Şimdiye kadar somut hiçbir adımın atılmadığını belirten Keskin, "1999 yılından bu yana aynı çatı altında kader birliğiyle bir birine bağlı büyük bir aileyiz. 'Biz sizin evinizi yıkıyoruz sizde gidin dört duvar arasında mahkumiyetinizi devam edin denilmiştir. Yetkililerin bu yıkım kararından sonra ortada kalan bunca engelliye hiçbir alternatif göstermemesi bunun bariz bir ifadesidir. Bizler bugüne kadar asla günübirlik hesaplar peşinde koşmadık. Engellilerimize öncelikle balık tutmayı öğrettik, sportif faaliyetlerle sadece yurtta değil yurtdışında bile ilimizi en iyi şekilde temsil ettik. Son 3 yıl içerisinde toplam 398 bin TL değerinde proje yaptık ve engellilerimizin evine kadar hizmeti götürdük. Engellilerin yasal haklarını takip ederek bugüne kadar kendi imkanlarımızla veya kurumlarla ortak olarak engellilerin hizmetinde kullanılmak üzere dağıttığımız sayısız tıbbi malzemeyle tekerlekli sandalye, koltuk değneği ve benzeri kurumların yükünü de büyük bir oranda hafiflettik. Geçen bir yıllık başvurularımızın neticesinde dernek merkezini kurmak amacıyla talep ettiğimiz yerlerle ilgili bazı mercilerin cevap ve tutumu bizler için ret edilmesinden daha üzücü olmuştur" dedi.
Arazi olarak talep ettikleri bir alanın dar zihniyet tarafından reddedildiğini ifade eden Keskin, "Talep ettiğiniz alan bir ilköğretim okuluna yakın olması nedeniyle 'engelli olmayan öğrencilerimizin psikolojileri bozulabilir' gerekçesiyle ret edildi. Ancak sözde iyi niyetle bizlere önerilen başka bir teklif bu memleketin engellisine verilen değeri bir kez daha ortaya koydu. Bizlerin evlerimize çekilmesi Hakkari'ye asla yarar getirmeyecek, bilakis zor durumda olan sayısız engellimizin mağdur edilmesine neden olacaktır. Madem merkezimizi çeşitli nedenlerle yıkıyorsunuz bizlere kalıcı bir merkez alternatifi sunun diyoruz. İçerisinde bulunduğumuz şu yüzyılda bu denli basit çözümü kolay bir sorunun yirmi aydır tüm girişimlerimize karşı çözülememesini halkımızın yorumuna bırakıyorum. Bizim evimize gitmeye niyetimiz yok, çünkü biz bu toplumun bir parçasıyız. Tüm yasal haklarımızı biliyor ve yıllardır Hakkari'nin tüm zor koşullarına rağmen medeni cesaretimizle bir kez daha biz varız diyoruz. Tüm kurum ve kişileri sağduyulu olmaya ve yanımızda yer almaya davet ediyoruz. Öncelikle dünyada ve ülkemizde yaşayan ezilmiş, yok sayılmış, ötelenmiş, ertelenmiş ve istismar edilmiş tüm engelli kardeşlerimin 3 Aralık Dünya Engeliler Günü'nü şahsım adına ve temsil ettiğim Bedensel Engelliler Derneği adına kutluyor ve tebrik ederim" şeklinde konuştu.