Gediz'de Biyogaz Ve Toprak Kaynaklı Isı Sistemiyle Üretilen Sebzeler Pazarda

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, bir çiftçinin geliştirdiği biyogaz ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemiyle çalışan serada üretilen sebzeler pazarda satışa sunuldu.

Gediz'de Biyogaz Ve Toprak Kaynaklı Isı Sistemiyle Üretilen Sebzeler Pazarda
Gediz'in Yenikent Beldesi Gölcük Mahallesinde çiftçilik yapan Nurettin Erdoğan (54), 15 dönüm arazi üzerinde biyogaz ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemi geliştirerek ısıttığı serada sebze yetiştirmeye başladı.
Uzun zamandan beri çalışarak hayvan gübresinden biyogaz elde etmeyi başaran ve elde ettiği biyogaz ve toprak kaynaklı ısı pompası sistemiyle seracılığa başlayan zeki çiftçi Nurettin Erdoğan, çevre dostu ve düşük maliyetli olarak geliştirdiği bu yeni enerji kaynağı ile desteklediği serasında sebze üretimine geçtiğini söyledi.
Yıllarca biyogaz ve metan gazlar üzerinde yaptığı araştırmalardan çok olumlu sonuçlar aldığını, buna ilave olarak toprak kaynaklı ısı pompası sistemleri ile enerji elde ederek seracılığa başladığını belirten çiftçi Nurettin Erdoğan, tek başına geliştirdiği projeden ekonomik geri dönüşüm almanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Çiftçi Nurettin Erdoğan, geliştirdiği projeye büyük katkıları olan Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, İlçe Tarım Müdürü Ali Cihan Ulusoy, Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Aslan, Kütahya İl Tarım Müdürlüğü, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Yrd. Doçentlerinden Abdullah Akbulut ve Ziraat Mühendisi Bolat Uğur'a teşekkür etti.
Nurettin Erdoğan, "Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Yrd. Doçentlerinden Abdullah Akbulut öncülüğünde kurduğum projenin biyogaz sistemi bölümünde 6 metre derinlikte 22 metreküplük, toprak kaynaklı ısıtma sistemi bölümünde ise 5 metre derinlikte 150 metrekare hafriyat yaptırarak toprak tabanına spral şeklinde bin 500 metrelik termofileke özel ısıtma boruları döşedik. Bu borularda oluşan sıcak havayı ısı pompası ile 1000 metrekare kapalı alanda kurduğumuz seraya veriyoruz. Kış ortasında yaz ısısı oluşturduğumuz seramızda 61 günde domates, biber, salatalık gibi sebzeleri yetiştirerek pazara sunmayı başardık. Mevcut sistemle sebze yetiştirdiğim gibi organik gübre elde ediyorum, ürettiğim gazı mutfağımda kullanıyorum. Kendi imkanlarımla bunları başardım. İleride elektrik üretmeyi de planlıyorum. Ciddi destek verildiğinde mahallenin gaz ve elektrik ihtiyacını karşılayacağıma inanıyorum. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan biyogaz ve toprak kaynaklı ısı elde etmenin Jeotermal olmayan bölgelerde çok iyi bir alternatif olacağını düşünüyorum. Yetkililerden bu işe destek vermelerini bekliyorum" dedi.