Kuşadası'nda Turizmcilerden Maden Tepkisi

Daha önce Marmaris'te yaşanan turizm bölgesindeki ormanlık alanda maden izni krizi, bu kez Kuşadası'nda yaşanıyor

Kuşadası'nda Turizmcilerden Maden Tepkisi
Daha önce Marmaris'te yaşanan turizm bölgesindeki ormanlık alanda maden izni krizi, bu kez Kuşadası'nda yaşanıyor. Pek çok beş yıldızlı lüks otellerin yanı sıra 2011 yılı sonunda resmen açılacak Kongre Merkezi'nin de bulunduğu bölgenin hemen üst kısmında yer alan İntepe mevkiindeki kızılçam ormanında taş ocağı izni verilmesi, başta TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy olmak üzere turizmcileri isyan ettirdi.
2006 yılında Meryemana Evi'nin bulunduğu Bülbül Dağı eteklerinde başlayan ve Kuşadası'na bağlı Yeniköy'e kadar her yeri kül eden büyük yangından tek kurtulan kızılçam ormanında taş ocağı kurulması için Muğla Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından "ÇED gereği yoktur" denilerek verilen izin turizmcileri adeta ayaklandırdı. İzni alan maden şirketinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığından izin aldıktan sonra çalışmalara başlayacağı öğrenilirken, taş ocağının açılması halinde Kuşadası ve ülke turizminin büyük yara alacağını kaydeden turizmciler olaya tepki gösterdi.
Kongre Vadisi'ni yapan KOMER isimli şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Başaran Ulusoy, şirketin genel kurulu için geldiği Kuşadası'nda hesapsız verilen izinlerin turizme büyük zarar verdiğini söyledi. Kongre Vadisi'nin tamamlanması için kişisel olarak 40 milyon liralık kredinin altına şahsi olarak imza attığını ve kefil olduğunu vurgulayan Başaran Ulusoy, "Avrupa'nın en büyük kongre merkezini Kuşadası'nda yapıyoruz. Önümüzdeki yıl resmi açılışını yapacağız. Biz Türk turizmi için bu kadar büyük miktarların altına imza atıp hayatımızı ortaya koyarken birilerinin kongre merkezinin dibinde, pek çok turistik tesisi bulunduğu bölgede taş ocağına izin vermesi hiçbir mantığa sığmaz. Açılacak taş ocağı bölge turizmine büyük darbe vurur. Turizm bölgesinde taş ocağı olmaz. Sağduyunun kazanacağına ve o taş ocağının açılmayacağına inanıyorum" dedi.
Taş ocağına izin verilmesinin çok yanlış bir karar olduğunu vurgulayan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise "Söz konusu bölgenin tam altında kongre merkezi var. O bölgede pek çok beş yıldızlı tesis var. Büyük biri hata yapılıyor. Bu hatanın bir an önce düzeltilmesi ve taş ocağı izninin iptal edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Sahibi olduğu Tusan Otel'in söz konusu bölgede bulunduğunu belirten Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Gürhan Hurda ise konudan yeni haberim olduğunu ve çok üzüldüğünü söyledi. Taş ocağı izniyle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını anlatan Hurda, "Turizm merkezi olarak ilan edilmiş bir bölgede bu tür faaliyetlere izin verilmesi turizm gelişmesi açısından büyük bir olumsuzluk oluşturuyor. Gelen turistler açısından hem görüntü kirliliği hem de oluşan toz yüzünden hijyen açısından olmaması gereken bir şey. Her yer turizm bölgesi olmuyor, ama taş ocağı her yerde olabilir" şeklinde eleştiride bulundu.
Konuyla ilgili bir bülten yayınlayan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ise taş ocağının çevre açısından da büyük sakıncalar doğuracağını belirterek, bölgedeki biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyeceğini ve su yataklarının bozulacağını söyledi.