Köylüye 'fıstık' gibi kazanç

Karacabey'e bağlı Okçular köyünde 18 yıl önce ağaçlandırılan sahalardaki fıstıkçamları köylünün en büyük geçim kaynağı oldu.

Yaklaşık 25 yıl önce

Karacabey'e bağlı Okçular köyünde 18 yıl önce ağaçlandırılan sahalardaki fıstıkçamları köylünün en büyük geçim kaynağı oldu.

Yaklaşık 25 yıl önce Mustafakemalpaşa Orman İşletmesi Karacabey Şefliği mıntıkasındaki bozuk orman alanları için ağaçlandırma projesi yapılarak dozerlerle toprak işlemesi gerçekleştirilmişti. Önceleri ağaçlandırma çalışmalarına karşı çıkan köylüler, toprak işlemesi yapılan bu alanlara zeytin dikmişti. Bu nedenle mahkemelik olan köylüler, uzun uğraşlar sonucu ikna edilerek 160 hektarlık bu alana fıstıkçamı dikildi. Aradan 18 yıl geçtikten sonra köylüler karşı çıktıkları fıstıkçamından ekmeklerini çıkarıyor.

Daha sonraki yıllarda köylülerle yapılan görüşmeler sonucu bu alandaki ağaçlar tek tek köylüye dağıtıldı. 65 haneli köyde herkes ağacını bilip kendi ormanının bakımını yapıyor. Güzel bir bahçe görünümü alan 160 hektarlık ormanlık alan 7-8 yıldır kozalak veriyor. 2008 yılında 120, 2009'da 160 ton fıstıkçamı kozalağı toplayan köylüler, bu yıl ise 200 ton kozalak bekliyor.

Kasım ayında köyde ihale yapılarak fıstıkçamı kozalağının kilosu 2.01 TL'den satıldı. Köylülerin kilogramda orman işletmesine ödediği bedel ise 10 kuruş. Kadın-erkek, çoluk yaşlı demeden fıstıkçamlarından kozalakları toplayan köylüler, önümüzdeki günlerde topladıkları kozalakları tüccara 2.01 TL'den teslim edecekler. Bu yılki fıstıkçamı kozalağı satışından köylülerin yaklaşık 400 bin liralık gelir getirmesi bekleniyor.

Fıstıkçamı orman alanını gezen Busa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, Mustafakemalpaşa İşletme Müdürü İsmail Tüfekçi'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Okçular köyünün güzel bir örnek teşkil ettiğinin altını çizen Bölge Müdürü Ali Girgin, "Okçular Köyü iyi bir örnek oldu. Bugüne kadar en çok Karacabey ilçesi çevresinde olmak üzere, yaptığımız ağaçlandırmalar sonucu fıstıkçamı ormanlarımızın alanı 150 bin dekarı geçti. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda bu alanı 240 bin dekara çıkarmak." dedi.