BDT kupası heyecanı başladı

Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye ülkelerin lig şampiyonlarını BDT Kupası heyecanı sardı. 16 takımın mücadele edeceği futbol turnuvası, 15 - 23 Ocak

Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye ülkelerin lig şampiyonlarını BDT Kupası heyecanı sardı. 16 takımın mücadele edeceği futbol turnuvası, 15 - 23 Ocak 2011 tarihinde Rusya'nın St.Petersburg kentinde yapılacak.

Takımlar, turnuva öncesinde çekilen kuralarla dört grupta mücadele edecek. Bu yıl BDt Kupası'nda Türkmenistan'ı temsil edecek olan Balkan takımı, C grubunda zorlu rakipler ile karşı karşıya gelecek. Maçlar St.Petersburg'da oynanacak.

Son yıllarda bu turnuvaya Baltık ülkelerinden de takımların davet edilmesiyle turnuva BDT ve Baltık ülkeleri kupası adını aldı.

BDT Kupası'ndaki gruplar şöyle;

A grubu;İnter (Azerbaycan), İskra-Stal (Moldova), İstiklol (Tacikistan), Neftçi (Kırgızistan).

B grubu;Tobol (Kazakistan), Skonto (Letonya), MIKA (Ermenistan), Bunyodkor (Özbekistan).

C grubu; Balkan (Türkmenistan), Zenit (Rusya), Flora (Estonya), Şahtyor (Belarus).

D grubu;Dinamo Kiev (Ukrayna), Ekranas (Litvanya), HİK (Finlandiya), Rusya Ümit milli takımı.

Türkmen kulüpleri, bugüne kadar her defasında kupaya katıldığı kaydedilirken, 1994, 1997, 1998 ve 2001 yıllarında ilk dörde girmeyi başarmıştı.

Öte yandan, geçen yıl Türkmenistan'ı bu turnuvada temsil eden Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi (UTTÜ), başarısıyla adından söz ettirmişti. Moskova'da düzenlenen 18. Uluslararası BDT Futbol Turnuvası'nda mücadele eden UTTÜ, bütçeleri milyon dolarlarla ölçülen takımlara karşı yılmadan mücadele ederek, son 9 yılda Türkmen takımlarının bu turnuvadaki elde edemedği başarısına imza atmıştı. UTTÜ turnuvada yarı final oynayarak, geçen yıl BDT Kupası kazanan Rusya'nın Rubin Kazan takımına elenmişti.

1993 yılından bu yana düzenlenen BDT Kupası'nın 2010 yıldaki sahibi Rusya'nın Rubin takımı olmuştu. Turnuva 1993-2007 yılları arasında Moskova'da, 2008 yılında da St.Petersburg kentinde yapılmıştı.

KISACA BDT KUPASI

1992 yılında BDT ülkeleri arasındaki futbol ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla bu turnuvanın düzenlenmesi kararlaştırıldı. Turnuvanın ilki 1993 yılında gerçekleşirken, geçen yıl 18.'ncisi düzenlendi. İlk yıllarda Rusya'nın Spartak Moskova ile Ukrayna'nın Dinamo Kiev takımlarının üstünlüğü ile sona eren turnuvada, son yıllarda Litvanya, Moldova, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan takımları da üstün oyunu ile kupa mücadelesine ortak oldular.

FIFA ve UEFA'nın himayesinde organize edilen turnuvaya eski Sovyet ülkeleri ve Finlandiya (Gürcistan'ın yerine) katılıyor. BDT ve Baltık Ülkeleri Şampiyonluk Kupası, bir başka adıyla uluslar arası futbol turnuvası her yıl Ocak ayında gerçekleştiriliyor. Spor yorumcuları turnuvada ilk günlerdeki heyecanın kalmadığına dikkat çekiyor ve bazı takımların genç kadroları ile turnuvaya katılmasını eleştiriyor.