Türkiye ile Türkmenistan dışişleri bakanları, ilişkileri hızlandırdı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 9 yıl aradan sonra Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkmenistan'a yaptığı ilk ziyaret, iki ülke arasındaki hem siyasi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 9 yıl aradan sonra Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkmenistan'a yaptığı ilk ziyaret, iki ülke arasındaki hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi anlamında olumlu neticelerle sonuçlandı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov ile Türkiye ile Türkmenistan dışişleri bakanlıkları arasında 2011-2012 yılları Eylem Planı'na imza attı.

Bakan Davutoğlu Aşkabat ziyaretinin ikinci gününde Türkmen mevkidaşı Raşit Meredov ile Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi. Çok sıcak bir havada geçen görüşmede, birbirine "değerli kardeşim" diye hitap eden Davutoğlu ile Meredov, iki ülke ilişkileri yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirdi.

Görüşmede konuşan Davutoğlu, Türkmenistan'ın ata yurt olduğunu ve iki bayrak arasında bir fark görmediklerini kaydetti. Türkmenistan'ın adından duyulmasından büyük gurur duyduklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin her zaman Türkmenistan'ın yanında olacağını belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin bir hayli ileri seviyeye ulaştırıldığını ifade eden Davutoğlu, "Dışişleri bakanlıkları arasında ziyaretler uzun dönem yapılmadı. Ama benim bu konuda bir teklifim var. Her sene dışişleri bakanları olarak bir ziyaret yapalım. Dünyadaki gelişmeler hızla seyrediyor. İki kardeş bakan olarak sık sık bir araya gelerek bu gelişmeleri değerlendirebiliriz. Ben sizi en kısa zamanda Türkiye'ye bekliyorum. Diplomatlarımızın karşılıklı diğer ülke temsilciliklerinde çalışmasıyla tecrübe paylaşımında bulunabiliriz. Önümüzdeki yüzyıl için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Tarafsızlık politikanızın bölgesel ve uluslararası barışa katkı sağladığını düşünüyoruz. Bizim Dışişleri Bakanlığı birimlerimiz dünyanın her yerinde sizin eviniz gibidir. Temsilciliklerinizin olmadığı ülkelerde size her türlü katkıyı vermeye hazırız." dedi.

Türkmen Bakan Meredov ise konuşmasında, Türkiye ile Türkmenistan'ın 19 yıldır verimli bir işbirliği içerisinde olduğunu ve ülkelerin uluslararası alanda aktif bir rol aldığını kaydetti. İki ülke dışişleri bakanlıkları arasında imzalanacak olan eylem planının önemli olduğunu ifade eden Meredov, Türk mevkidaşı Davutoğlu'nun Aşkabat ziyaretinin iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerde yeni bir adım olduğunu belirtti. Türkmen bakan, eylem planının karşılıklı ziyaretlerin arttırılmasına ve ilişkilerin daha üst düzeye taşınmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Görüşmede ikili, bölgesel ve çok taraflı konular ele alındı. İkili ilişkilerde en önemli konu olan ekonomik ilişkilerde işadamlarının sorunları gündeme gelirken, Türkiye-Türkmenistan iş konseyinin çalışmaları da değerlendirildi. Ayrıca parlamentolar arası işbirliği ele alındı. Uluslararası forumlarda, özellikle BM'de iki ülkenin birbirini desteklemesi ve kardeş şehir ilişkilerinin geliştirilmesi önerisi gündeme geldi.

Görüşme sonrası Davutoğlu ile Meredov, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasındaki 2011-2012 yılları için İşbirliği Eylem Planı'nı imzaladı.

İmza töreninden sonra konuşan Meredov, "2011-2012 eylem planını imzalayarak, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında neler yapabileceğimizi planladık." diye konuştu. Davutoğlu ise ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda çok kapsamlı görüşmeler yaptıklarını, bu alanlarda en geniş kapsamlı işbirliğinde bulunmaya karar verdiklerini söyledi.

Bakan Davutoğlu daha sonra Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği rezidansında Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.