KDP Kongresi'ni izleyen AK Partili Aksu: Iraklılar bağımsızlıktan Kürtler birlikten bahsetti (Özel)

Irak'ın Erbil kentinde Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) 13'üncü kongresinde katılan AK Parti Genel Başkan yardımcısı Abdülkadir Aksu ve Dış İ

Irak'ın Erbil kentinde Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) 13'üncü kongresinde katılan AK Parti Genel Başkan yardımcısı Abdülkadir Aksu ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Erbil Türkiye Başkonsolosluğunu ziyaretinde Cihan Haber Ajansı'na KDP Kongresi ile ilgili özel açıklamalarda bulundu. Aksu ve Çelik, Kürt yönetiminin Irak'ın istikrarına ve birliğine sağladığı katkıya dikkat çekerken, bunda Türkiye'nin politikalarının da etkili olduğunu ile getirdi.

IRAKLILAR BAĞIMSIZLIKTAN KÜRTLER BİRLİKTEN BAHSETTİ

Erbil'in ve bölgenin çok gelişmiş olduğuna ve hızla da değiştiğine dikkat çeken Abdülkadir Aksu, "Bizim ilk tespitimiz bu oldu." dedi. Kongrenin çok güzel geçtiğini söyleyen Aksu, "Kongrede edindiğimiz izlenim; tüm Iraklı yetkililer buradaydı. Konuşmaların bizim için memnuiyet verici tarafı; Irak tarafından konuşanlar Erbil'in bölgenin özerkliğinden bağımsızlığından bahsederek söze giriyor. Ama Erbilli yetkilerin konuşması başta Başkan Mesut Barzani dahi Irak'ın birliği ve bütünlüğünden beraberliğinden bahsediyorlar. Bu arzu edilen havadır." ifadelerini kullandı.

Abdülkadir Aksu, "Bizim arzu ettiğimiz; Irak'ta istikrarın bir an önce tesis edilmesidir. Bunun için de hükümetin bir an önce kurulması ve böylece istikrarın ve güven ortamının iyi bir şekilde devam etmesi ve tüm Irak'ın bundan istifade etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Türkiye ile Irak ve bölge arasındaki ticari ilişkinin giderek daha da artacağını kaydeden Aksu, "Biz bunun çeşitlendirerek devam etmesinden yanayız." diye belirtti.

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise Erbil'in, Irak için Türkiye'nin düşündüğü politika çerçevesinde istikrar üreten bir odak haline gelmiş olduğunu vurguladı. Erbil'in, meclis başkanlığı sürecinden diğer kritik süreçlere kadar çok pozitif bir rol oynadığını belirten Çelik, "Buradaki Irak merkezi yönetim ile bölgedeki yöneticilerin birbirlerinin çok net bir dille pozisyonlarını anlıyor oluşları memnuniyet vericiydi." değerlendirmesinde bulundu.

"Hem Irak'ın bütünlüğüne vurgu yapılıyor hem de bölgesel yönetimin özerkliği çerçevesinde kendi özel koşullarına vurgu yapılıyor." diyen Ömer Çelik, bu sayede birbirini yanlış anlama ve bir statü probleminin giderilmiş durumda olduğunu kaydetti.

IRAK'IN GELECEĞİ AÇISINDAN HEM DE BÖLGE BARIŞI BAKIMINDAN ÇOK İYİ FOTOĞRAFLAR ÇEKTİK

Bunun "Irak'ın geleceği açısından çok önemli bir fotoğraf." olduğunu sözlerine ekleyen Çelik, "İkincisi tüm oluşum ve liderlerin birbirlerini tahkim eden, birbirilerinin pozisyonlarına saygı gösteren konuşmalar yapması çok önemli. Bu da Türkiye'nin başta beri burada gözettiği bir politikaydı." dedi.

AK Parti olarak burada kendilerine gösterilen ilgiyi Türkiye'ye gösterilmiş bir ilgi olarak kabul ettiklerini dile getiren Ömer Çelik, "Türkiye Büyükelçisine gösterilen ilgiyi görüyorsunuz. Bu Türkiye'nin burada ne kadar pozitif bir rol oynadığını ve oynadığı bu pozitif rol sayesinde ne kadar ağırlık elde ettiği görülüyor. Bu bakımdan bizler çok pozitif düşüncelerle buradan ayrılıyoruz. Hem, Irak'ın geleceği açısından hem de bölge barışı bakımından çok iyi fotoğraflar çektik." dedi.