Geleceğin matematikçileri PANGEA yarışmasında ter döktü

Academy Eğitim ve Danışmanlık Derneği'nin organize ettiği PANGEA matematik yarışmasının Almanya finali, başkent Berlin'de gerçekleştirildi. Teknik Üni

Academy Eğitim ve Danışmanlık Derneği'nin organize ettiği PANGEA matematik yarışmasının Almanya finali, başkent Berlin'de gerçekleştirildi. Teknik Üniversitesi'nde tertip edilen finalde ülkenin 80 şehrinden 120'den fazla finalist 4,5,6 ve 7. sınıf öğrencileri yarıştı. Prof.Dr. Günter M.Ziegler, Prof.Dr. Konrad Polthier ve Prof.Dr. Albrecht Polthier gibi matematik dünyasının en tanınmış Alman bilim adamlarının da hazır bulundu. Yarışmada finalistler arasından son tura kalan 8 öğrenci seyirciler önünde ilk üç sıra için ter döktü. Matheon DFG-Araştırma Merkezi ve TÜDESB Eğitim Kurulu ile ortaklaşa düzenlediği programda ayrıca 3 boyutlu film ve çocukların matematiğe ilgisini arttıracak sunum ve deneyler yapıldı.

Berlin, Academy'nin ikinci kez düzenlediği PANGEA matematik yarışmasının Almanya finaline ev sahipliği yaptı. PANGEA Koordinatörü Dr. Taner Ünal, geçen seneki finalin Frankfurt'ta yapıldığını hatırlatarak, "2007 yılında bölgesel bir yarışma PANGEA, Almanya geneline yayılması gurur verici. Bu yılki finale Almanya'nın 80 şehrinden yüzden fazla katılımcı var. Bu öğrenciler ön elemeye katılan 10 bin çocuğun arasından finale kalmayı başardı. PANGEA, mevcut matematik yarışmalara rakip değil, aksine onları tamamlayıcı bir görevi üstleniyor." dedi. PANGE yarışmasında dünyanın değişik ülkelerinde hazırlanan matematik soruları yer aldığına dikkat çeken Ünal, bu yarışmanın ülkeleri yakınlaştıran bir özelliğinin de olduğunun altını çizdi.

Matheon DFG-Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Konrad Polthier, matematik yarışmalarının gençlerin matematiğe olan ilgisini arttırdığını belirtti. Matematik bölümü mezunlarının işsiz kalmadığına dikkat çeken Polthier, "Matematik, bilim ve güncel hayatın çoğu alanında karşınıza çıkıyor. Özellikle mühendislik alanların temelini oluşturuyor. PANGEA, Kaenguru, Matheon gibi matematik yarışmalar öğrencilerin matematiğe olan ilgisini artırıyor. Academy'nin girişimi bu anlamda çok önemli ve takdire şayandır." diyerek şöyle devam etti: "Matematik, ülkenin gelişmesi için çok önemli. Bundan dolayı PANGEA yarışmasının da ülkeye çok büyük katkısı var."

"2010 ACADEMY EĞİTİM ÖDÜLÜ"

Academy'nin bu yıl ilk kez verdiği "Eğitim Ödülü"ne Almanya'nın en tanınmış ve dünyaca meşhur matematikçisi Prof. Dr. Albrecht Beutelspacher laik görüldü. Prof. Beutelspacher, Giessen kentinde Mathematikum isimli matematik müzesinin de kurucusu. Müze hakkında bilgi veren Prof. Beutelspacher, günde çoğunluğu çocuklardan oluşan binden fazla kişi bu müzeyi ziyaret ettiğini söyledi. Matematiğin anlaşılmayan, karışık ve zor bir dal olmadığını çocuklara basit, ama kadar da ilginç deneylerle gösteren Prof. Beutelspacher, her gün müzeye gelen çocukların matematiğin elle tutulur bir şey olduğunu kendileri deney yaparak gördüklerini belirtti. Prof. Beutelspacher, müzesinin bir şubesi geçen hafta itibariyle İstanbul'da da açıldığına dikkat çekti.

SEYİRCİLER KARŞISINDA YARIŞTIRLAR

Almanya genelinde yapılan ön elemelerde finale kalan öğrenciler, TU-Berlin'in AudiMax konferans salonunda birincilik için kıyasıya yarıştılar. Final iki turdan oluştu. İlk tur sonunda puan sıralamasına göre ilk 8 sıradaki genç finale yarışmaya kaldı. Seyirciler önünde yapılan son turda birinciler tespit edildi.

Dallgow'dan gelen Nicolas Messel 4. sınıfların birincisi olurken, ikinci Claire Simon (Aachen), üçüncü ise Richard Wohlboid (Neuss) oldu.

5. sınıflarda ise Dominic Höfer (Offenburg) birinciliği, Jan Eric Hellenberg (Rathenow) ikinciliği, başkent Berlin'in temsilcisi Hanke Guo ise üçüncülüğü kazandı.

Dormagen'den Jonnas Keyer 6.sınıf yarışanları arasından en yüksek puanı alan kişi oldu. İkinci ve üçüncü sırada ise Bernando Vecchio (Münih) ve Yannick Lippold (Dortmund) yer aldı.

7.sınıf yarışmasında ise Ravensburg'dan Sinan Mert'in puanı birinciliğe yeterli olmadı. Mert üçüncü olurken, Rensburg'dan Viktoria Weipkema birinci, Velikan İlja (Augsburg) ise ikinci oldu.

'PANGEA KATKI ÖDÜLÜ' VERİLDİ

Academy Yönetim Kurulu, PANGEA matematik yarışmasının gerçekleşmesinde emeği geçenlere 'PANGEA Katkı Ödülü' verdi. Bu ödüle programın sunumunu yapan Prof.Dr. Günter M.Ziegler, TÜDESB Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Kumru, Matheon Basın Sözcüsü Rudolf Kellermann, matematik öğretmeni Winfried Sturm ve Matheon DFG-Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Konrad Polthier laik görüldü.