Barzani'deki 'değişim'e yakın takip

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin parti başkanı olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KD...

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin parti başkanı olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 10 yıl aradan sonra dün 13'üncü kongresini 'Değişim' sloganıyla yaptı. Erbil'in Sami Abdurahman Parkı içindeki fuar alanında gerçekleşen kongreye, aralarında çok sayıda üst düzey yetkilinin de bulunduğu toplam 1300 delege katıldı. KDP'nin "Yenilenme, Adalet ve Birlikte Yaşam" sloganıyla topladığı kongreye Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki, Parlamento Başkanı Usame Nuceyfi, Şii ve Sünni grupların önde gelen liderleri ile ABD'nin Bağdat Büyükelçisi James Jeffery katıldı. Yüzlerce yerli ve yabancı misafirin izlediği kongre nedeniyle Erbil'de geniş güvenlik önlemleri alındı. Kentin çeşitli yerlerinde kontrol noktaları oluşturulurken, kongre salonuna gazeteciler dahil hiç kimsenin cep telefonuyla girmesine izin verilmedi. Kongreyi Türkiye'den AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer ve Adıyaman Milletvekili Şevket Köse takip etti. Ayrıca BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani, Kürt siyasetçi Leyla Zana, HAK-PAR ise Genel Başkan Bayram Bozyel'in yanı sıra çok sayıda yerel siyasetçi ve yabancı misyon temsilcisi kongreyi izledi. Açılış konuşmasını yapan KDP Başkanı Mesud Barzani, KDP'nin Kürt bölgesinde yaşayan tüm etnik grupların haklarını korumak için her zaman aktif çalıştığını vurguladı.

SU TALEBİ
Türkiye'den Irak'a gelen su ile ilgili de konuşan Barzani, Türkiye'nin su miktarındaki azalmanın önüne geçmesini istedi. Barzani Kerkük'ün Kürdistan'a bağlı olduğunu da kaydederek, bu kentteki sorunun örnek bir yaşam biçimi halinde ve anayasal çerçevede çözülmesi gerektiğine de dikkat çekti. Anayasanın her şeyden üstün olması gerektiğini belirten Barzani, "Anayasadan üstün bir şey olmamalı. KDP Partisi bu halkın malıdır; arkasında bu halk vardır ve bu halkla bu günlere gelmiştir. Kürtler tek parçadır ve bölünemezler. Kürtler parça parça olamazlar artık. Kürtler tek vücuttur ve dil ekseninde bölünemezler. Çok farklı lehçeler olsa bile, Kürtçe tek dildir. Kürtler arasında kardeş kavgası bir daha olmayacak ve kesinlikle tekrarlanmayacaktır" ifadelerini kullandı. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ise Kürt mücadelesinde gelinen noktaya değinirken, Başbakan Nuri El Maliki Kürtlerin geçmişten bugüne kadar yaşadığı zulümlerden bahsetti. Kongrede özellikle Merkez Komite üyeleri içinde kadın oranı yüzde 16'ya çıkarıldı. 10 yıl sonra ilk kez 'değişim' sloganıyla toplanan KDP kongresinde kadın ve gençlerin sayısının artırılması, yönetim modeli ve karar alma sürecinin demokratikleşmesi hedefleniyor. Kongreyi 120'ye yakın gazeteci izledi.

Aksu: Bölgemizde terör dönemi bitti
Abdülkadir Aksu, KDP kongresinde yaptığı konuşmada "Sizleri Türkiye'nin Irak'a ve Ortadoğu'ya açılan kapısı olarak görmekteyiz, Türkiye de sizin için Avrupa'ya açılan kapıdır derken "Bölgemizde artık radikal ideolojiler ve terör yöntemlerinin miadı dolmuştur'' ifadesini kullandı. Irak Kürt bölgesinin çok hızlı bir değişim geçirdiğini kaydeden Aksu, "Değişimin itici güçlerinden biri de dostum muhterem Genel Başkan Mesud Barzani olmuştur. IKDP'nin bu genel kongresinde kendi yönetim yapısını çağımızın gereklerine uyumlu hale getirme kararlığını görüyoruz'' diye konuştu. Ömer Çelik ise kongreyi değerlendirirken, "erbil ve Bağdat arasındaki ilişkiyi çok olumlu bulduk. Bu özlenen bir tabloydu" dedi.