Bakan Çağlayan Afrika'ya gidiyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 12-15 Aralık tarihlerinde Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi'ni ziyaret edecek...


Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 12-15 Aralık tarihlerinde Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi'ni ziyaret edecek. Program çerçevesinde iş forumlarına katılacak olan Çağlayan, başbakanlar ve bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Devlet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın 12-15 aralık 2010 tarihleri arasında Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi'ne gideceği bildirildi. Açıklamada, Bakan Çağlayan'ın ziyaret programı kapsamında ilk olarak 12-13 Aralık 2010 tarihlerinde Nijerya'ya gideceği belirtilerek, Bakan Çağlayan'ın burada Nijerya Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkan Yardımcısı, Petrol Bakanı, Savunma Bakanı ve Sanayi ve Ticaret bakanı ile ikili görüşmelerin gerçekleştirileceği, Türkiye-Nijerya İş Forumu'nda konuşma yapacağı vurgulandı.

Açıklamaya göre Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Afrika Ülkeleri Stratejisi çerçevesinde Türkiye'nin Batı Afrika'daki en önemli ticari ortaklarından biri olan Nijerya'nın aynı zaman Türkiye'nin enerji güvenliği açısından da büyük önem arz ediyor. Bu ülke sahip olduğu petrol kaynakları ile dünyadaki 8. büyük petrol ihracatçısı ülke konumunda.

-NİJERYA'NIN 2010 YILINDA YÜZDE 7 BÜYÜMESİ ÖRGÖRÜLÜYOR-

Nijerya, 2008-2009 döneminde yaşanan küresel ekonomik krizden artan petrol ve doğalgaz gelirleri nedeniyle diğer ülkelere göre daha az etkilendi. 2008 yılında dünya ekonomisi yüzde 3 oranında büyürken, Nijerya yüzde 6 oranında büyüme kaydetti. Krizin ekonomi ve ticaret üzerindeki olumsuz etkilerinin en yoğun görüldüğü 2009 yılında ise dünya ekonomisi ve ticaret üzerindeki olumsuz etkilerinin en yoğun görüldüğü 2009 yılında ise dünya ekonomisi yüzde 0.6 oranında daralırken, Nijerya'nın ekonomik büyüme oranı yüzde 5.6 olarak gerçekleşti. 2010 yılında Nijerya'nın yüzde 7 oranında büyümesi öngörülüyor. Gerek 2009 yılındaki büyüme oranı, gerekse 2010 yılı beklentileri çerçevesinde IMF, Nijerya'yı Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen 3. ekonomi olarak ilan etti.

-TİCARET HACMİ 10 AYDA 670 MİLYON DOLAR-

Türkiye ile Nijerya arasında 2003 yılında yaklaşık 300 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2009 yılında 860 milyon doları geçti. 2010 yılının ilk 10 ayında ise ticaret hacmi 669.5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

2003 yılında Nijerya'ya Türkiye'nin ihracatı 60 milyon dolar iken, 2009 yılı sonunda bu rakam 250 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılının ilk 10 ayında ise ihracatımız 208 milyon doları aşmış durumda.

-İKİNCİ DURAK GANA-

Devlet Bakanı Çağlayan'ın Afrika programında ikinci durağı Gana olacak. 13-14 Aralık'ta Gana'nın Başkenti Akra'ya geçilecek. Çağlayan bu süre içinde Devlet Başkanı Yardımcısı John Dramani Mahama tarafından kabul edilecek. Gana Ticaret ve sanayi Bakanı hana Teteh ile Türk-Gana İş Forumu'nun açılışında konuşacak. Bakan Çağlayan ayrıca, Su Kaynakları, Bayındırlık ve İskan Bakanı Bagbin, Ulaştırma Bakanı Hammah ve Karayolu ve Otoyollar Bakanı Gidisu ile ikili görüşmelerde bulunacak.

-GANA'NIN 2011'DE YÜZDE 14.7-

1957'de bağımsızlığını kazanan ilk Afrika ülkesi olan Gana, 2006 yılında keşfedilen ve Afrika'nın en önemli üçüncü petrol rezervini teşkil eden Jubilee Petrol Sahasından 15 Aralık 2010 itibariyle çıkarılacak petrol ile Gana'nın 2011'de yüzde 14.7 oranında büyümesi bekleniyor. Özellikle yeni keşfedilen ve üretimine bu yıl başlanan petrol rezervlerinin kullanılmasından doğacak gelirlerle ülkede geleneksel sektörler olan altın ve kakaonun yanı sıra diğer sektörlere yöhelik çeşitlendirmenin sağlanması için yatırımların artması öngörülüyor.

-GANA'YLA DIŞ TİCRAETTE SON 10 YILIN EN YÜKSEK TİCARET HACMİ YAKALANDI-

Türkiye ile Gana arasında 2009 yılı sonunda 175 milyon dolara ulaşan ikili ticaret hacmi 2010 yılı Ocak-Ekim döneminde 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 230 milyon dolara yükseldi. 2010 yılında Türkiye'nin Gana'ya ihracatı ve ithalatında son 10 yılın en yüksek ticari hacmi yakalandı.

-14-15 ARALIK'TA AFRİKA GİNESİ'NE GEÇECEK-

Bakan Çağlayan Afrika Programı çerçevesinde 14-15 Aralık tarihlerinde Ekvator Ginesi'ne geçecek. Başkent Malabo'da Devlet Başkanı Teodaro Obiang Mbasago tarafından kabul edilecek olan Bakan Çağlayan ayrıca Ekonomi ve Ticaret Bakan Nguema, Maden, Sanayi ve Enerji Bakanı Edu, Kamu İşleri ve Altlyapı Bakanı Ntutumu, Ulaştırma, Teknoloji ve İletişim Bakanı Tomi ile ikili görüşmelerde bulunacak. Çağlayan 15 Aralık'ta yapılacak Türkiye-Ekvator Ginesi İş Forumu'nun açılışını da gerçekleştirecek. Öte yandan Bakan Çağlayan bu ziyaret sırasında tercüme farklılıkları nedeniyle 2007 yılında imzalanmasına karşın yürürlüğe giremeyen Ekonomik, Ticari, Kültürel, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın yeniden imzalanmasını planlıyor. Ayrıca artan ticari ilişkilerin çeşitlendirilmesiyle müteahhitlik ve müşavirlik projelerine yönelik eylem planlarına ilişkin Mutabakat Zabıtlarının imzalanmasını öngörüyor.

-SAHRA-ALTI AFRİKA'NIN EN BÜYÜK 3. PETROL ÜRETİCİSİ-

Ekvator Ginesi, 1990'lı yılların başlarında keşfedilen petrol rezervleri ile Sahra-altı Afrika'nın Nijerya ve Angola'dan sonra en büyük üçüncü petrol üreticisi ülke konumunda. Ekvator Ginesi ile 2009 yılı sonunda 20 milyon doları aşan ikili ticaret hacmi, 2010 yılı Ekim ayı itibarıyla 26 milyon dolara ulaştı. İkili ticaretin yüzde 99'unu Türkiye'nin Ekvator Ginesi'ne gerçekleştirdiği ihracat oluşturuyor.