Artvin'deki Hes İçin Durdurma Kararı Rize

Rize İdare Mahkemesi'nin, Artvin'in Borçka ilçesinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine Artvin Tarım İl Müdürlüğünce verilen 'tarım dışı amaçlı kullanım izni' için yürütmeyi durdurma kararı verdiği bildirildi.

Rize İdare Mahkemesi'nin, Artvin'in Borçka ilçesinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine Artvin Tarım İl Müdürlüğünce verilen 'tarım dışı amaçlı kullanım izni' için yürütmeyi durdurma kararı verdiği bildirildi.
Derelerin Kardeşliği Platformu Avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Rize İdare Mahkemesi'nin Artvin'in Borçka ilçesi, Camili bölgesi Düzenli köyü sınırları içerisinde, Kiler Holding tarafından yapımı planlanan 5.05 megavat kurulu gücündeki Düzenli HES Projesi için 'tarihi bir karar verdiğini' belirtti.
Okumuşoğlu, Camili Çevre Koruma Derneği ile 19 kişi tarafından Artvin Tarım İl Müdürlüğünce Düzenli HES Projesi imar planı için 'tarım dışı amaçlı kullanım izni' vermesi üzerine Rize İdare Mahkemesi'ne kararın iptali için başvurduklarını anımsattığı açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:
'Rize İdare Mahkemesi iznin 5403 Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na aykırı olduğu, toprak koruma projesi hazırlanmadan böyle bir izni verilemeyeceği gerekçesiyle hukuka, mevzuata ve kamu yararına uygunluk bulunmadığına hükmetti. Mahkemenin kararında Anayasa'nın 56. maddesine gönderme yapılarak, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 1. maddesi hükümlerine yer verildi. Kararda ayrıca, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 12. maddesi ile aynı kanunun 13. maddesi hükümleri de açıkça yazıldı. Uluslararası sözleşmelere uyulmadığı vurgulandı. UNESCO'nun, 29 Haziran 2005 tarihinde 'Dünya Biyosfer Rezerv Alanı' olarak ilan ettiği Türkiye'deki tek Biyosfer Rezerv Alanı olan Camili Vadisi'nde yapılması planlanan HES projelerinin kamu yararı başta olmak üzere imar mevzuatına, planlama tekniklerine ve plan bütünlüğüne uygun olmadığı kaydedilerek, yürütmeyi durdurma kararı verildi.'
HES projesinin Çevre Etki Değerlendirmesi'nden (ÇED) muaf, biyosfer rezerv alanında 11 derenin suyunu toplayan bir proje olduğunu vurgulayan Okumuşoğlu, şöyle devam etti:
'Bu sebeple benzerlerinden ayrılan bir projeydi. Proje ÇED'den muaf olsa bile Çevre Kanunu'nun 1. ve 3. maddeleri gereği her türlü çevresel riskler dikkate alınmalıydı. Alan üstelik Türkiye'deki tek Dünya Biyosfer Rezerv Alanı. Çevre ve Orman Bakanlığı Dünya Biyosfer Rezerv Alanı'nı dahi HES'lere açmışsa, üstelik ÇED'den de muaf tutmuşsa geriye diyecek ne kaldı. Bu, sözün bittiği yerdir. Mahkeme kararları ve bilirkişi raporları, onaylanan planların nasıl da planlama anlayışından uzak olduğunu ortaya koydu.'
Okumuşoğlu, 'HES'ler söz konusu olunca bütün mekanizmaların kilitlendiği bir yasal düzende doğa koruma mücadelesi verdiklerini' ifade ederek, açıklamasında, şu eleştiride bulundu:
'Verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen HES projelerinde direten ve ÇED süreçlerini devam ettiren Çevre ve Orman Bakanlığına bizim artık söyleyecek sözümüz kalmamıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı, mahkeme kararları ile hakkında yürütmeyi durdurma verilen, iptal edilen projeler için bile halen yeni ÇED süreçlerini devam ettiriyor.'
12.12.2010 11:41:37