Hıristiyanlara Noel affı var, Müslümanlara bayram affı yok

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde 'Noel Affı' olarak bilinen af kapsamında bu yıl 83 kişi Noel günlerini ailesi ve yakınları ile birlikte geçirebi

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde 'Noel Affı' olarak bilinen af kapsamında bu yıl 83 kişi Noel günlerini ailesi ve yakınları ile birlikte geçirebilmesi için erken tahliye edildi. Adalet Bakanlığı, affın Ramazan veya Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda uygulanmasını ise düşünmüyor.

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde Noel bayramını ailesi ve yakınları ile birlikte geçirebilmeleri için 83 mahkum erken tahliye edildi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Eyalet Adalet Bakanı Bernd Busemann, Noel'in bir aile bayramı olduğunu ve sosyal ilişkiler için önem arz ettiğini söyledi. Bakan, mahkumların bu günü aile fertleriyle bir arada geçirmelerinin topluma ayak uydurmalarında yardımcı olacağını ifade etti.

Noel affı kapsamına sadece tutukluluk süreleri 2 Aralık 2010 - 3 Ocak 2011 tarihleri arasında sona ereceklerin girdiğini açıklayan bakan, 1 Aralık'tan itibaren tahliyelerin başladığını söyledi. Noel affından yararlanmak isteyen tutuklunun dilekçe ile başvurması gerektiğine dikkat çeken Busemann, "Aftan yararlanmak isteyenlerin Ağustos 2010 tarihinden bu yana cezaevinde olması, ayrıca tahliye olduktan sonra kalacak yeri ve geçimini temin etmesi gerekiyor." dedi. Yatacak veya kalacak yeri olmadığı gibi maddi imkanı olmayanlar bu aftan yararlanamıyor. Cinayet ve cinsel suçlardan tutuklu bulunanlar, tutukluluğun infazı sırasında suç işleyenler veya dışarı çıkma izininden gerekçesiz olarak geç dönenler de noel affından faydalanamıyor. Tutuklunun durumunun uygun olup olmadığına savcılık karar veriyor. Hamburg Adalet Bakanlığı, Noel affı kapsamında geçen yıl da 115 kişinin erken tahliye edildiğini hatırlattı.

AFFIN GENİŞLETİLMESİ GÜNDEMDE DEĞİL

Cihan Haber Ajansı'nın Ramazan veya Kurban Bayramı gibi Müslümanların dini bayramlarında da affın söz konusu olup olmayacağı ile ilgili soruyu cevaplayan bakanlık, bunun gündemde olmadığını belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Noel, diğer tatil (bayram) günlerinin aksine Almanya'da ve daha birçok ülkede resmi tatil günüdür ve bundan dolayı yasa ile özellikle korunur; yani Noel tatilinde iş ve okul yoktur. Buna ek olarak yıl sonunda daha birçok tatil günleri arka arkaya gelir. Noel'den sonra yılbaşı ve bu arada hafta sonu tatilleri. Bu durum, arta kalan çalışma günlerini sınırlıyor ve bu yüzden bu dönemde af aksiyonu uygun oluyor. Noel affı kapsamındaki tahliye, tutukluların dini ve kültürel kökeninden tamamen bağımsızdır. Tahliye, tutuklunun başvurusunun uygun olup olmadığının incelenmesinden sonra yapılır."