Rasmussen: Füze kalkanını Erdoğan'la görüştük, Lizbon zirvesine kadar çözeriz

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Türkiye'ye füze kalkanı sisteminin kurulması ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüklerini, 19

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Türkiye'ye füze kalkanı sisteminin kurulması ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüklerini, 19-20 Kasım'da Lizbon'da gerçekleşecek zirveye kadar konunun çözüleceğini söyledi. Moskova'da Ria-Novosti haber ajansında düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, Türkiye'de kurulacak füze kalkanı ile ilgili aşamalı ve esnek adımlardan yana olacaklarını da belirtti.

Türkiye'nin füze kalkanı ile ilgili endişelerini anladığını kaydeden Rasmussen, "Türkiye Başbakanı Erdoğan'la konuyu görüştük. Lizbon'da yapılacak zirveye kadar konunun çözüme kavuşacağını ümit ediyorum. Türkiye, füze kalkanı sisteminin NATO çerçevesinde gerçekleşmesini anlıyor. Bugün bu konuyu gündeme taşımak erken" ifadelerini kullandı.

NATO'nun füze kalkanı ile ilgili yaklaşımında temel hedefle ilgili de değerlendirmede bulunan Rasmussen, "Biz aşamalı, esnek ve uyumlu adımlardan yanayız. Füzeler muhtemelen tehlikenin nereden geleceğine bağlı olarak yerleştirilecek" dedi. Ankara, doğrudan Tahran'ın tehdit olarak görüldüğü bir füze sistemine karşı çıkıyor.

Ukrayna'nın yeni yönetiminin Euro-Atlantik yaklaşımında değişikliğe gitmesine saygı duyduklarını ifade eden Rasmussen yeni füze kalkanında yer almak istemeleri durumun da NATO'nun buna hazır olduğunu söyledi. "Bu ihtimali göz ardı etmiyoruz" ifadeleri kullanan Rasmussen, "NATO gönüllük esasına dayanan bir organizasyon. Biz hiç bir ülkeyi NATO'ya üye olması konusunda zorlayamayız. Gelecekte NATO ile nasıl bir ilişki içinde olacakları ile ilgili karar Ukrayna halkına ait" dedi.

"SORUNLU KONULAR İŞBİRLİĞİMİZİ GÖLGELEMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Lizbon zirvesinde Gürcistan'la ilgili NATO'nun yaklaşımında herhangi bir değişim olmasını beklemediklerini kaydeden Rasmussen şu tespitlerde bulundu: "NATO Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve tam bağımsızlığına saygı duyuyor. Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlık kararlarının tanınmasına da karşı çıkıyor... Biz Rusya ve NATO arasında sorunlu olan konuların iki ilişkilerin gelişmesini engellemesine müsaade etmeyeceğiz. Biz güvenlik açısından aynı tehditlerle karşı karşıyayız."

20 Kasım'da Lizbon'da gerçekleşecek zirve ile ilgili Moskova'da çalışmalarda bulunan Rasmussen, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir araya geldi. Uluslararası terör, küresel güvenliğin güçlendirilmesi, ortak füze kalkanı ve diğer uluslararası konularda görüş alış verişinde bulunulan toplantıda Lizbon zirvesi ile ilgili hazırlıklar yapıldı.

Lavrov'la görüşmesi sonrası basının sorularını yanıtlayan Rasmussen, Rusya Avrupa'da kurulacak füze savunma sisteminde işbirliği yapmayı önerdiklerini söyledi. "Ümit ediyorum bir sonuca ulaşacağız" temennisinde bulunan NATO Genel Sekreteri, füze kalkanı konusunda Moskova'da bir kısım soru işaretlerinin oluşmasının da normal olduğunu vurguladı. Moskova ortak füze kalkanı önerisine 'adil bir rol verilmesi' durumunda sıcak bakıyor.

MEDVEDEV, NATO İLE GELİŞEN İLİŞKİLERDEN MEMNUN

Rasmussen Moskova temasları çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Medvedev'le de bir araya geldi. Medvedev görüşmede Rusya ile NATO arasındaki ilişkilerin daha verimli hale geldiğini ifade ederek, "Bundan memnunuz. Avrupa'da ve dünyada daha şeffaf bir güvenlik sistemi oluşturulmasına katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı kilit konuların Lizbon zirvesinde ele alınacağını vurguladı. Rasmussen de yaptığı açıklamada zirvenin yeni bir başlangıç olacağına işaret ederek, "Moskova'da Lizbon zirvesine hazırlık yapmak için bulunuyorum. Somut neticeler almak için elimden gelenleri yapmak istiyorum" dedi.