Ölümsüz efsane Freddie Mercury

Freddie Mercury, yaşasaydı şimdi 64 yaşında olacaktı.

Ölümsüz efsane Freddie Mercury
Ölmek istemiyorum / Bazen hiç doğmamış olmayı diliyorum” Freddie Mercury, Bohemian Rhapsody’de o muhteşem gitar solosu başlamadan hemen evvel böyle söyler. Oysa o doğmamış olsaydı, müzik tarihinde yeri kesinlikle doldurulamayacak bir boşluk olacaktı. 1991 yılının 24 Kasım’ında, HIV pozitif olduğunu tüm dünyaya açıkladıktan sadece bir gün sonra öldü. Son yıllarını mümkün olduğunca gözden uzakta, AIDS olduğuna dair dedikoduları inkâr ederek geçirmişti. Nihayet açıklama yaptığında ise şu cümleleri kurmuştu: “Bugüne kadar çevremdeki insanların özel hayatını korumak için bu bilgiyi gizli tutum. Ancak, fanlarımın ve arkadaşlarımın gerçeği öğrenmesinin vakti geldi. Umarım herkes, bu berbat hastalığa karşı bizimle beraber verdiğimiz savaşa katılır.” Böylesine yaratıcı ve duygusal bir müzisyen için belki de kimseyi şaşırtmayan ama herkesin canını acıtan bir son değil mi? Onun hayatında hiçbir zaman peri tozları olmamıştı ama sahne tozunu çok küçük yaşta yutmuş, alkışların büyüsünü ilkokuldayken hissetmişti.

Zanzibar’da doğduğunda adı Farrokh Bomi Bulsara idi. Aslen İranlı ve Azeri kanı taşıyan bir ailenin iki çocuğunun büyüğüydü. Kashmira isimli bir kız kardeşi vardı. Sekiz yaşındayken bir müzik grubunda piyano çalmaya başlamıştı. Çocukluğunun geçtiği Hindistan’da İngiliz okuluna gidiyordu ve daha o zamanlar kendini “Freddie” olarak tanıtıyordu. 17 yaşındayken, ailesiyle birlikte İngiltere’ye taşındı. Sanat ve grafik tasarımı eğitimi aldı. Okul bitince bir yandan müzik gruplarında çaldı bir yandan pazarda tezgâhtarlık yaptı, vaktinin geri kalanında da havaalanında çalıştı.

GÜLÜMSE, QUEEN KURULUYOR
1970 yılı geldiğinde nihayet evren, Freddie’yi yıldız olmasını sağlayacak yola soktu. Daha önce Smile isimli bir grupta çalan gitarist Brian May ve davulcu Roger Taylor ile bir müzik grubu kurdu. Henüz gay olduğunu kendisine bile itiraf edememişti ama gruplarının adının Queen (Kraliçe) olmasını istedi. Aynı dönemde artık soyadını da değiştirmiş ve Freddie Mercury olmuştu. 1971’de gruba bascı John Deacon katıldı. Grafik tasarım yeteneğini ve eğitimini birleştiren Freddie, grubun yıllardır simgesi olan Queen logosunu tasarladı. Tasarım, grubun dört üyesinin burçlarını simgeliyordu: İki aslan, bir yengeç ve Freddie: Başak. 1973’te grubun adını taşıyan ilk albüm yayınlandı. Ve artık bir efsane doğmuştu.

1974’te dünyanın en önemli gruplarından biriydi Queen. Sonrasını zaten biliyorsunuz: Ölmeden önce dinlemeniz gerekenler listesinde en az üç Freddie Mercury şarkısı bulabilirsiniz. Bunun en büyük nedenlerinden biri Freddie’nin teatral sahne performansıydı (sesinden sonra tabii). Ünlü olduklarında Freddie’nin özel hayatı, cinsel kimliği basının konuşmayı en çok sevdiği konular arasındaydı. Ama o bu konuları konuşmayı pek sevmiyordu. Verdiği nadir röportajlardan birinde Queen için: “Biz en başından beri birbiriyle savaşan dört penisiz. Bu savaş, egolarımız, müzik konusundaki fikirlerimizin çatışması bizi bir arada tutuyor” demişti.

Aynı röportajın başındaysa kendini ve grup üyelerini “Dört yaşlı kadın” olarak tanımlamıştı. O hem erkek hem kadın hem müzisyen hem oyuncu hem çocuk sesli bir adam hem de tek başına bir koroydu. Bu yüzden de ölümünün üstünden 19 yıl geçmiş olmasına rağmen yeri doldurulamadı. Yeniden dirilmesi mümkün olmadıkça da doldurulamayacak.

ESKİ SEVGİLİSİ MARY AUSTEN
Freddie’nin altı yıllık aşk yaşadığı Mary Austen, 2000 yılında eski kocasını anlatan bir röportaj verdi. Bu röportajda Austen, eski kocasının ona verdiği milyarlar değerindeki evinde fotoğraflanmıştı. Hatta Freddie’nin birçok şarkısını bestelediği siyah piyano bile vardı o fotoğraflarda. Freddie Love of My Life şarkısını Austen için yazmıştı. Austen o röportajda Freddie’nin son zamanlarını şöyle anlatıyordu: “Her şeyi bitirmek Freddie’nin kararıydı. Ölüm zamanını o seçti.

Hayat kalitesi gitgide düşüyordu, çok ağrısı vardı. Onu öyle görmek çok üzücüydü. Bir gün yeterince çektiğine karar verdi ve ilaçlarını almak istemediğini söyledi. Benim için işin en zor kısmı, onun o kadar cesur olmasıydı. Ölümün gözlerinin içine baktı ve şöyle dedi: ‘Tamam, kabul ediyorum, gideceğim.’ Ama huzurluydu, öldüğünde yüzünde bir gülümseme vardı.”

BASKI ALTINDA
Freddie’nin David Bowie ile yazdığı Under Pressure, 80’lerin en önemli şarkılarından biri olarak hâlâ dinleniyor (aynen tüm diğer Queen şarkıları gibi). Defalarca yeniden söylenen şarkının en iyi cover’larını My Chemical Romance, Crooked Fingers ve The Flaming Lips’ten dinleyebilirsiniz. 1990’da Vanilla Ice dönemin ünlü hiti “Ice Ice Baby” de Under Pressure şarkısından bir bölüm kullandı. Bunu izinsiz yaptığı halde ne Freddy ne de Bowie herhangi bir hak talebinde bulunmadı.

SACHA FREDDIE...
Freddie Mercury’nin hayatı film oluyor ve onu canlandıracak kişi Borat karakteriyle ünlenen Sacha Baron Cohen. Gülmeden bakabildiğiniz zaman aradaki benzerlik inanılmaz! Çekimlerine gelecek yıl başlanacak filmin adı henüz belli değil. Ancak filmin Freddie’nin ilk yıllarından 1985’te Wembley Stadyumu’nda verdikleri Live Aid konserine kadar olan dönemini kapsayacağı açıklandı. Senaryosu Peter Morgan tarafından yazılacak ancak yönetmeni de henüz kesinleşmiş değil.

AIDS ONUNLA ANILIYOR
Daha önce AIDS nedeniyle hayatını kaybeden başka ünlüler vardı ama ilk rock star Freddie oldu. Freddie’nin ölümü bu hastalığın bilinirliğinde ve tedavisinin gelişiminde büyük rol oynadı. 1992’de, aynen Friends Will Be Friends şarkısında söyledikleri gibi hep arkadaş olacak Queen üyeleri, Freddie için The Mercury Phoenix Trust Vakfı’nı kurdu. Amaçları AIDS konusunda bilinci artırmak ve araştırmalar için gelir toplamaktı.

Liza Minelli’den Elton John’a, Annie Lennox’tan Metallica’ya, David Bowie’den Elizabeth Taylor’a onlarca büyük isim vakfı destekledi. Bu sayede gerçekten vakfa ve AIDS araştırmalarına büyük yardımlar yapıldı. Mesela Ben & Jerry’s’in en güzel çeşitlerinden biri olan Bohemian Raspberry’nin satışlarının yüzde 10’u 2008 yılında bu vakfa bağışlanmıştı.

ETKİLENDİKLERİ
Mercury’nin müziğe başladığı yıllarda etkilendiği isimlerin başında Jimi Hendrix geliyor. The Who, Liza Minelli, David Bowie, Led Zeppelin en çok dinlediği ve müziğinde etkileri görülen isimler.

QUEEN + PAUL RODGERS
2004 yılında Queen yeniden bir araya geldi ve Freddie yerine Paul Rodgers ile dünya turuna çıktı. 2009’da ise Rodgers ile Queen’in yolları ayrıldı.

FREDDIE'NİN DİŞLERİ
Facebook’ta “Freddie’nin Dişleri” adlı, bir grup var. Aslında dişlek olan Freddie’nin ağız yapısına övgüler yağdıran grubun 400 üyesi bulunuyor.