Burhaniyeli Zeytin Keşifçisi

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, 77 yaşındaki Necmettin Güler, yörenin en iyi zeytin keşifçisi oldu

Burhaniyeli Zeytin Keşifçisi
Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, 77 yaşındaki Necmettin Güler, yörenin en iyi zeytin keşifçisi oldu. Doğa olayları olmadığı taktirde keşfinde yanılmadığını belirten Güler, gençliğinden beri keşifçilik yaptığını bildirdi.
İlçeye bağlı Taylıeli köyünde yaşamını sürdüren Necmettin Güler, yörenin aranılan zeytin keşifçisi oldu. Zeytin sezonu geldiğinde zeytin alışverişinin bilirkişisi konumunda olan keşifçilerin önde gelen isimlerinden olan Güler, işini severek yaptığı bildirdi. 50 yıldan beri zeytin keşfi ile uğraştığını ve bu konuda iddialı keşifler yaparak kendisini geliştirdiğini belirten Necmettin Güler, keşiflerinde kâğıt kalem kullanmadan gerçekleştirdiğini vurguluyor.
Keşif sırasındaki çalışmalarına değinen Güler, "100 ağaçlık bir zeytin tarlasına keşif için girdiğimde önce bir sınır sırası tutar, zeytin ağacının güneşe bakan yüzünden, ağacın önce dış dallarından sonra etek ve iç boşluklarını değerlendirerek işe başlar ve tespit ettiğim her çuval mahsul karşılığında, cebime bir tane zeytin atarım. Keşif bittiğinde alıcı ve satıcı ile birlikte bir zeytin ağacının dibine oturur, cebimdeki zeytinleri çıkarır sayar bu zeytinlikte şu kadar çuval mahsul var derim. Mahsul fırtına, sel, yağmur çamura kalmazsa keşifte asla yanılmam" diyor.
Burhaniye ve özellikle Taylıeli Köyü civarındaki zeytinlikleri karış karış bildiğini belirten Necmettin Güler, hangi yöredeki hangi zeytinliğin kaç kiloda bir yağ verdiğini bildiğini de sözlerine ekledi.