Medvedev: Olaylardan ders çıkarılmalı

Medvedev, ABD'deki ajanlarının kendi kurumlarında çalışan biri tarafından deşifre edilmesinden Rusya Dış İstihbarat Servisi'nin (SVR) ders çıkarak, kendi içinde düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Medvedev: Olaylardan ders çıkarılmalı
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ABD'deki ajanlarının kendi kurumlarında çalışan biri tarafından deşifre edilmesinden Rusya Dış İstihbarat Servisi'nin (SVR) ders çıkarak, kendi içinde düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Medvedev, G-20 zirvesi için gittiği Seul'de gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, "Bir iç soruşturma yapılmalı ve bu olaydan ders çıkarılmalı" dedi.

Kommersant gazetesinin Rus ajanların SVR'nin ABD dairesi başkanı tarafından deşifre edildiği yönündeki haberinin hatırlatılması üzerine, "Benim için Kommersant'ın yayını haber değil. Ben bunu ilk olduğu andan itibaren biliyordum" diye konuştu.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant, dün yayımladığı haberde, ABD'deki ajanların kimliğinin ortaya çıkarılmasından SVR ABD Dairesi Başkanı Albay Şerbakov'un sorumlu olduğunu ileri sürmüştü. Medvedev'in ABD Başkanı Barack Obama ile haziran ayında yaptığı görüşmeden sonra gözaltına alınan ABD'deki Rus ajanlar, Temmuz ayında batı adına Rusya'da casusluk yaptığı gerekçesiyle gözaltında bulunan bazı isimlerle takas edilmişti.

Rusya'ya kahramanlar gibi dönen ajanlar Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile birlikte yurtsever şarkılar seslendirmiş ve Kremlin'de düzenlenen özel törende, Medvedev'den üstün hizmet madalyası almışlardı.

Şerbakov'un ajanların yakalanmasından bir kaç gün önce Rusya'yı terk etmesi ve ABD'ye başka önemli bilgiler vermiş olabileceği endişesiyle, SVR'de ciddi bir soruşturma başlatılırken, SVR Başkanı eski başbakanlardan Mihail Fradkov'un da görevinden alınabileceği belirtiliyor.

ABD'deki olay SVR'nin Moskova'daki pozisyonunu zayıflatırken, SVR'nin iç istihbarattan sorumlu olan, Sovyetler Birliği'ndeki KGB'nin devamı olan Federal Güvenlik servisi (FSB) ile birleştirilmesi tartışmaları yeniden gündeme geldi.
Kaynak: AA