Abhazya'da camiye silahlı saldırdı: 1 ölü, 2 yaralı

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya' nın Gudauta kentinde camiye düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, iki

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya' nın Gudauta kentinde camiye düzenlenen silahlı saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı. Abhaz güvenlik güçleri, kimliği belirsiz saldırganların yakalanması için özel operasyon başlattı.

Görgü tanıklarına göre, camiye araçla yaklaşan silahlı bir kişi etrafa ateş açtı. Rusya'nın Vesti televizyonu, ölen ve yaralanan vatandaşların Abhazya Müslümanları Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri olduğunu kaydetti. Saldırının meydana geldiği bölgeye giden Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, yetkililerden bilgi aldı. Şamba yaptığı açıklamada, "Birileri bizi savaşa, ihtilafa sürüklemeye çalışıyor. Belki ki bunu yapan düşmanlarımız, planlı bir şekilde bizi öncelikle Rusya ile ihtilafa çekmeye çalışıyorlar. Amaçları bölgeyi istikrarsızlaştırmak" dedi.

Cinayetle ilgili harekete geçen Abhaz güvenlik güçleri, bölgenin Açandara köyü girişinde saldırganların kullandığı Volkswagen Touareg markalı aracı buldu. 2007 yılında da Gudauta cami imamı Hamza Gitsba ve bir kişi silahlı saldırı sonucunda öldürülmüştü.

Rus basınına göre, Abhazya nüfusunun yaklaşık üçte birini Müslümanlar oluşturuyor. 1999 yılında Abhazya Müslümanları Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştu. Abhazya'da sadece iki cami bulunuyor. Rus basını Türkiye dahil yurtdışında yaşayan Abhazların hepsinin Müslüman kökenli olduğunu belirtiyor.