800 havacılık temsilcisi, İstanbul'da buluştu

Dünya yolcu trafiğinin yüzde 96'dan fazlasını yöneten 225 havalimanından 800 temsilci, TAV Havalimanları ev sahipliğinde düzenlenen 'Airport Exchange

Dünya yolcu trafiğinin yüzde 96'dan fazlasını yöneten 225 havalimanından 800 temsilci, TAV Havalimanları ev sahipliğinde düzenlenen 'Airport Exchange 2010' fuarında buluştu.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan havacılık fuarı, dün gece düzenlenen açılışla başladı.

Dünya yolcu trafiğinin yüzde 96'sından fazlasını yöneten Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) temsilcileri; 'Havalimanı operasyonları', 'Havalimanı altyapısı ve çevre', 'Ekonomik düzenlemeler', 'Güvenlik', 'Bilişim'de kolaylaştırıcı çözümler ve müşteri hizmetleri" olarak beş ana konuda düzenlenecek konferanslara katılacak. Ayrıca etkinlikte uluslararası 32 kuruluş da stant açtı.

BİRDAL: HAVA TRAFİĞİMİZ ARTIYOR

Açılış törenine; Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, ACI Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec, ACI Europe Başkanı Ad Rutten ile dünya genelinde 225 havalimanından yaklaşık 800 temsilcisi katıldı.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, fuar ve konferansların katılımcılara yeni ufuklar açması temennisinde bulundu. Birdal, "2009 yılındaki krizin etkisi ile pek çok ülke trafiğinde etkin düşüşler yaşanmıştır. Türkiye hava trafiği 2009 yılında hizmet verdiği 1 milyon 066 bin 553 trafik ile yüzde 5,4 artış kaydetmiştir. 2010 yılı ağustos sonu itibariyle artış oranı yüzde 15'tir" dedi.

ŞENER: FIRSATLARDAN FAYDALANMAK İÇİN BİRLİK OLMALIYIZ

ACI Europe Yönetim Kurulu Üyesi de olan TAV Havalimanları CEO'su M. Sani Şener de, 179 ülkeden 575 üyesi, 5 milyardan fazla yolcuyu ve 77 milyon uçuş düzenleyen ACI'nın havacılığın sesi olduğuna işaret etti. Şener, TAV olarak bu dinamik ve başarılı uluslararası organizasyonun aktif bir üyesi olmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Geçtiğimiz iki yıl boyunca, tüm dünya çapındaki ekonomik ve mali krize rağmen, Türkiye tüm dünyada hızla büyüyen pazarlardan birisi olma potansiyelini ve gücünü kanıtladı. Tecrübe ve bilgiyi paylaşmak endüstrimizde başarımız için bir anahtar. Havalimanları olarak hepimiz benzer fırsatlar ve sorunlarla karşılaşıyoruz ve bu karşılaştığımız sorunlara çözümler üretmek veya bizi bekleyen yeni fırsatlardan faydalanmak için birlik olmamız hepimizin menfaatine. Burada bu birliği sağlıyoruz." izahını yaptı.

ACI Europe Başkanı AdRutten yaptığı konuşmada, işbirliği, sürdürülebilirlik ve yeni uygulamaların geleceğin temeli olduğunu anlattı.

ACI Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec ise, Avrupa kıtasında yılbaşından başlayarak bir toparlanma dönemine girse de 2009 yılının Avrupa havalimanlarının çoğu için gerçekten korkunç bir yıl olduğuna dikkat çekti.

Jankovec, "Toplam olarak 100 milyona yakın yolcu kaybettik ve yük taşımacılığında düşüş yüzde 13'den fazla oldu. Üyelerimizden birçoğu trafik kaybederken Türkiye havalimanları ise yükseliyordu ve tüm yıl içerisinde yolcu sayısında yüzde 8'in üzerinde bir artış kaydetti." dedi.

Fuarın açılışında çeşitli sanat gösterileri de ilgiyle takıp edildi.