"Her duyduğunuz yeri kazmayın, bilinçsiz definecilik öldürüyor"

Zengin olma hayaliyle kazı yapan definecileri göçük, zehirli hayvanların ısırması, kullandıkları makinelerden kaynaklanan kazalar ve gömü tuzakları gi

Zengin olma hayaliyle kazı yapan definecileri göçük, zehirli hayvanların ısırması, kullandıkları makinelerden kaynaklanan kazalar ve gömü tuzakları gibi tehlikeler bekliyor. Bilinçsiz defineciliğin öldürdüğünü belirten Bursa Defineciler Derneği Başkanı Zeki Şen, "Her duyduğunuz yeri kazmayın, resmi kazı yapın." uyarısı yaptı.

Zeki Şen, Türkiye genelindeki definecileri, resmi kazılara yönlendirmek ve tarihi eser kaçakçılığını önlemek amacıyla dernek kurduklarını söyledi. Defineciliğin bazıları için bir hastalık haline geldiğini vurgulayan Şen, genelde maddi durumu bozuk kişilerin definecilikle uğraştığına ve bilinçsiz kazılarda tehlike yaşadıklarını ifade etti.

Buldukları parçaları yasal değerinin üstünde satma umuduyla kaçak kazı yapanların bu eylemlerinin çoğu zaman üzüntüyle sonuçlandığını dile getiren Bursa Defineciler Derneği Başkanı Zeki Şen, "Define ararken çeşitli nedenlerle her sene onlarca kişi ölüyor. Kaçak ve bilinçsiz olarak define arayanlar, göçük, egzoz gazı zehirlenmesi, zehirli hayvanların ısırması ve gömü tuzakları gibi büyük tehlike yaşıyor. Kaçak çalışan defineciler, milyon dolar hayalleri karşısında ya bilinçsizlik nedeniyle hayatlarını tehlikeye atıyor ya da kendilerini cezaevinde buluyor. Resmi kazıların pahalıya mal olduğu yönündeki haberler asılsız. Devlete pay vermek istemeyen defineci, çalışırken kimsenin görmeyeceği düşüncesiyle kaçak kazıları tercih ediyor." diye konuştu.

"HER DUYDUĞUNUZ YERİ KAZMAYIN"

Başkan Zeki Şen, definecilerin halk arasındaki dedikodulara hevesli olduğunu, her duyulan yerin bilinçsizce kazılmaması gerektiğini kaydetti. Kazı yapacaklara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Şen, yeni kurmalarına rağmen derneğin üye sayısının 100'ü aştığını söyledi. Yeni üye almayı durdurduklarını anlatan Şen, definecilerin farklı istekleriyle karşılaştıklarını dile getirdi. Halk arasındaki efsanelere inananların 'hemen kazı yapalım' havasında olduklarını, ancak kendilerinin resmi kazıdan yana olduklarına dikkat çeken Şen şöyle devam etti: "Ben 30 yıldır definecilik yapıyorum. Bugüne kadar 10 resmi kazıya katıldım. Resmi kazıdan korkulmasın. Kolluk kuvvetleri ve Müze Müdürlüğü görevlileri nezaretinde yapılan kazılarda bulunan ganimetin yüzde 40'ı kazı yapan definecilere veriliyor. Hal böyle iken neden kaçak kazılara başvuruluyor anlamıyorum. Kaçak kazılar hem öldürüyor hem de tabiata zarar veriyor. Çıkarılan parçaların değerinin resmi tespitiyle birlikte defineciler kendilerine düşen payı alabiliyor."

UZMANLAR DEFİNECİLİK SEMİNERLERİ VERECEK

Bilinçli defineciliği yaygınlaştırmak amacıyla eğitim seminerleri vermeye hazırlandıklarını belirten Zeki Şen, Müze Müdürlüğü'ndeki uzmanların define meraklılarına eğitim vereceklerini kaydetti. Şen, definenin nasıl aranacağı, kaçak kazıların tehlikelerinin neler olduğunu uzmanların anlatacağını söyledi. Şen, şöyle konuştu: "Kimileri balık avlamayı, kimileri spor yapmayı hobi seçer biz de kendimize defineciliği seçtik. Biz de şimdilik rüyalarımızı süsleyen değerli parçaları elbette bir gün bulacağız. Uzmanların verecekleri eğitimle defineci arkadaşlarımızı yetiştiriyoruz."