Ordu Valiliği iki çocuğun ölümü için iki kurum hakkında soruşturma izni verdi

Ordu İl Özel İdaresi tarafından ruhsatlandırılan kum-çakıl sahasında iki çocuğun boğulma olayında sorumlulukları olduğu iddiasıyla iki kamu görevlisi

Ordu İl Özel İdaresi tarafından ruhsatlandırılan kum-çakıl sahasında iki çocuğun boğulma olayında sorumlulukları olduğu iddiasıyla iki kamu görevlisi hakkında soruşturma açılacak.

Ordu Valiliği, Turnasuyu Irmağı'nda İl Özel İdaresi tarafından ruhsatlandırılan kum-çakıl sahasında suya düşerek boğulan Alptekin-Yasin Kırca isimli çocukların boğulma olayında sorumlulukları olduğu iddiasıyla İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz ve Saraycık Belediye Başkanı Mustafa Candan hakkında Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma açılması için izin verdi. Mülkiye Başmüfettişi tarafından yapılan incelemede ayrıca kanun ve yasalara aykırı eylemlerde bulunduğu tespit edilen 4 İl Genel Meclis Üyesi ile 6 İl Özel İdare çalışanı hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Geçen yıl 19 Ekim'de meydana gelen olayda, 8 yaşlarındaki Yasin ile Alptekin Kırca isimli çocuklar, tedbir alınmadan ve ırmak yatağı oyularak kum-çakıl çıkartılan sahada suya düşüp boğulmuştu. Olaydan sonra Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatılmış, teknik bilirkişi raporunda asli kusurlu bulunan Gazi İnşaat Sorumlusu Engin Çağlar hakkında Ordu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından üç yıl hapis cezası verilmişti.

Aynı raporda tali kusurlu bulunan İl Özel İdaresi ve Saraycık Belediyesi sorumluları hakkında Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma açılması için valilikten izin istenmişti. Ordu Valiliği'nin olayla ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi'ne yaptırdığı inceleme tamamlandı. 220 sayfalık raporda, olayla ilgili ilginç detaylarda ortaya çıktı. İl Özel İdaresi ekiplerinin olay tarihinden 7 ay önce yaptığı denetimlerde dere yatağından gereğinden fazla malzeme alındığı, dere yatağının değiştiğinin belirlenmesine rağmen bu aksaklığın düzeltilmesi için ne İl Özel İdaresi'nin ne de Saraycık Belediyesi'nin hiçbir yaptırımda bulunmadığı ifade edildi.

Raporda bu bölüm, "...denetimler sonucu düzenlenen 10.02.2009 ve 03.03.2009 tarihli tespit tutanağı ve inceleme raporu ile anılan yönetmenliğin 37. ve 39. maddelerinin ihlal edilmiş olduğu tespit edilmiş olmasına rağmen, öngörülen yaptırımları uygulamadıkları ve böylece maden sahasındaki faaliyetlerin denetimine ilişkin denetim görevini savsakladıkları ve böylece denetim görevinin gereklerine aykırı davrandıkları belirlenmiştir." şeklinde yer aldı.

Mülkiye müfettişinin incelemesi sonucu Ordu Valiliği, iki çocuğun boğulma olayında, denetleme ve kontrol sorumluluklarını yerine getirmediği iddiasıyla İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, Saraycık Belediye Başkanı Mustafa Candan ile İl Özel İdaresi'nde ruhsat ve denetimle ilgili üç personel hakkında soruşturma açılması için Cumhuriyet Savcılığına izin verdi. Savcılık sanıklar hakkında TCK'nın 257. maddesi gereği görevi kötüye kullanmaktan soruşturma açıp dava açabilecek.

Mülkiye başmüfettişi tarafından yapılan incelemede, il encümeninin Turnasuyu Irmağı üzerindeki maden sahasını Saraycık Belediyesi'ne kanunlara aykırı şekilde verdiği de belirlendi. İnceleme raporunda, Saraycık Belediye Başkanlığı'na verilen maden ruhsatının haklı gerekçelerle iptal edilmesine rağmen il encümeninin mevzuata aykırı şekilde Saraycık Belediyesi'ne çalışma izni verdiği ifade edildi. İl encümeninin Saraycık Belediyesi ve Gazi İnşaat'ın menfaatleri doğrultusunda karar aldığının altı çizildi.

Ordu Valiliği, müfettişin bu tespiti nedeniyle il encümenine başkanlık eden İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz ve 4 İl Genel Meclis Üyesi ile encümende görevli 3 özel idare personeli için de savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık iddiaları araştıracak, suç tespit etmesi halinde adı geçenler hakkında TCK 257. maddesine göre görevi kötüye kullanma ve görevi ihmalden dava açabilecek.