Türban tartışması hocaları ayaklandırdı!

Türban tartışması üniversitelere de sıçradı. Öğretim üyeleri kılık kıyafetin dışında özgürlük talebi için ayağa kalktı.

Türban tartışması hocaları ayaklandırdı!
Siyasetin sıcak gündem maddesi türban tartışmaları üniversitelere de taşındı. “Kabullenmiyoruz” başlıklı bir imza kampanyası başlatan öğretim üyeleri "Tüm inançlardan öğrencilerimizi sırf cemaatler, siyasi iktidar, parlamento muhalefeti ve Vaşington istedi diye Ortaçağ karanlığına terk etmeyeceğimizi, kılık kıyafetin ötesinde gerçek, temelli bir özgürleşme ve aydınlanma mücadelesini başlatacağımızı ilan ediyoruz" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, 'başörtülü öğrenciyi kimse dersten atamaz" çıkışı ve arkasından özgür ve güvenli üniversite projesi kapsamında sivil polislere kampus kapılarını aralayan yazısı akademisyenleri kızdırdı. Üniversite Konseyleri Derneği’nin "Kılık kıyafetin ötesinde özgürlük istiyoruz" talebi içeren bildirisine binin üzerinde öğretim üyesi imza verdi.

"Kabullenmiyoruz" başlıklı bildiride, şu ifadeler yer aldı:

"Üniversitede türbanı bir kez daha, bu sefer “özgürlük simgesi” olarak yerleşkelerimize, dersliğimize kadar sokmaya çalışıyorlar. Bu hukuksuzluğa direnenleri, büyük bir pervasızlıkla “baskıcılıkla” suçluyorlar, isim isim afişe ediyorlar. Böylesine bir dayatma sürerken özgürlükten bahsediyorlar. Biz bu ülkenin aydınlanmasını, ilerlemesini, bağımsızlığını savunan bilim insanları olarak özgürlüğün ancak baskı ve esaret karşısında tanımlanabileceğini iyi biliyoruz. Üniversitelerdeki türban dayatmasını ve bunun özgürleşme olduğunu kabullenmiyoruz! Kabullenmiyoruz! Bugün türbana özgürlük diyenlerin, ilerici aydınlarımızın ve bilim insanlarımızın baskı görmesini, tutuklanmasını, Sivas’ta yakılmasını, faili meçhullerde katledilmesini umursamadıklarını, hatta “provoke ettiler” diye onayladıklarını, kaybettiğimiz değerli pek çok akademisyenimize hakaretlere devam ettiklerini görüyoruz. Kabullenmiyoruz! Bir defa daha iktidar eliyle dinsel dogmaların ve emperyalizmin ılımlı İslam projesinin hâkim hale getirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Türbana özgürlük diyenlerin ülkemizin özgürlüğünü yani bağımsızlığımızı umursamadığını biliyoruz. Kabullenmiyoruz! Özgürlükten bahsedenlerin, türban özgürlüğünü kollayan sözde özgürlükçü YÖK’ün kararıyla üniversitede sivil polisin cirit atacak olmasını, hatta öğrencilerden parmak izi alınmasını ve parasız eğitim gibi haklı ancak istenmeyen görüşlere sahip öğrencilerin görüşlerini açıklamalarının yasaklanacak olmasını umursamadıklarını görüyoruz. Kısacası, üniversitede türbanı değil, kadının, ülkemizin, emeğin ve aklın özgürleşmesini tartışmak istiyoruz. Kabullenmiyoruz! Tüm inançlardan öğrencilerimizi sırf cemaatler, siyasi iktidar, parlamento muhalefeti ve Vaşington istedi diye Ortaçağ karanlığına terk etmeyeceğimizi, kılık kıyafetin ötesinde gerçek, temelli bir özgürleşme ve aydınlanma mücadelesini başlatacağımızı ilan ediyoruz!"

Kampanyaya destek veren öğretim üyelerinin bir kısmı şu isimlerden oluşuyor:

Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu Gazi Üniversitesi
Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi
Prof. Dr. Recep Akdur Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Mustafa Altıntaş Gazi Üniversitesi
Prof. Dr. Erendiz Atasü Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Korkut Boratav Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. İzge Günal Dokuz Eylül Üniversitesi
Prof. Dr. Alpaslan Işıklı Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Aziz Konukman Gazi Üniversitesi
Prof. Dr. Meryem Koray Yıldız Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. İzzettin Önder İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Fikret Şenses ODTÜ
Prof. Dr. Taner Timur Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Erinç Yeldan Bilkent Üniversitesi