Salondakiler gürültü yapınca.....

Konuşurken salonda gürültü çıkmasına sinirlenen Kadir Topbaş salondakileri yüksek sesle uyardı.

Salondakiler gürültü yapınca.....
İBB Kokteyl Salonu'nda Kiptaş Esenyurt Konutları 5. Etap Satış Kampanyası'nı başlatan Topbaş, programın sonunda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kadir Topbaş bir soru üzerine, İDO ve İGDAŞ'ın blok satışı ile ilgili meclisten karar çıktığını ifade ederek, "Özelleştirme ile ilgili yapılan değerlemelerde blok satışın daha doğru olduğu, daha karlı olduğu, halka arzdan 2 misli daha fazla girdi sağlayacağı düşünüldü. Biz de İGDAŞ ve İDO'nun birinci etapta satışını ön gördük. Şu anda takvim başladı. Şehir hatları ayrı bir şirket oluşturulmak suretiyle dışarıda tutuldu. Şu anda İDO deniz otobüsü ve feribotları işleten sadece İstanbul değil Balıkesir ve Bursa'ya da uzanan deniz seferi yapan bir sistemler bütünü" dedi.

Şirketlerin satışlarının Haziran ayına kadar gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirten Topbaş, "Ciddi talipler var. İGDAŞ abone sayısı açısından çok ciddi ölçekte bir firma. 4.5 milyona yakın abonesi var. Alt yapı yatırımını tamamlamış bir şirket. Bundan dolayı yatırımcılar için çok cazip. Ne kadar gelir beklediğimizi söylemek satıcı olarak doğru değil. Ne kadar büyük bir rakam alırsan o halkımızın yararınadır. Alıcılar arasındaki rekabette fiyat belli olacak" diye konuştu.

İBB Başkanı Topbaş, "Bizim diğer şirketlerimiz de özelleştirme için sıraya girecek" dedi. Adeta hiç yoktan ortaya çıkarılan İSPARK'ın, bugün dünyanın birçok yatırımcısının ve Türkiye'deki yatırımcıların dikkatini çeken ve çok iyi bir fizibilitesi olan bir şirket haline geldiğini ifade eden Topbaş, "Biz İSPARK'a marina ve helikopter işletmeciliğini de kattığımız zaman değer çok daha farklı bir boyuta gelecektir. İSPARK; İDO ve İGDAŞ'tan sonra devreye girecek" açıklamasında bulundu.

Özelleştirme sonrasında İGDAŞ işçilerinin durumunun ne olacağı yönündeki soru üzerine Topbaş, "Özelleştirmede işçilerin akıbeti düşünülecek. Onların mağdur olmaması için gerekli çalışmalar yapılacak. İGDAŞ'ın bugünkü seviyeye gelmesinde orada çalışan personelin katkısı var" dedi.

Topbaş, "Kiptaş'ı halka arz etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Hayır. Ayrıca bir gayri menkul yatırım ortaklığı şeklinde bir şirket düşüncemiz var. Kiptaş'tan bağımsız olarak. Bir işadamı olarak ben İstanbul'un kendi değerini kendisinin üretmesi lazım mantığı ile elinden geldiğince kendi kaynağını kendine kullandırmaya çalışıyorum. Nerede ne görürsem İstanbul'a nasıl katma değer üretir bunu değerlendirmeye çalışıyorum. Bir örnek vereyim. İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan bir su tüneli yapılmakta Devlet Su İşleri tarafından. Onun tam orta noktasında eksi 135 metreden çıkarılan kayaların bir bölümünü kayıtlı olarak, belgeli olarak depoladık. Bunlardan bileklik kolye gibi takılar yaptırmak suretiyle bunu İstanbul'un bir değeri olarak Yenikapı'daki metro istasyonumuzda arkeolojik bulguların sergileneceği müzede satışa sunacağız."

Satışlarla ilgili gelen eleştirileri de yanıtlayan Topbaş, "Bize şu eleştiriler de geldi. 'Her şeyi satıyor başkan' diye. 'Satacak bir şey kalmayınca ne yapacak' diye. Evet bazı kaynakları değerlendirmek için bu satışları yapıyoruz. İstanbul'da yapacak iş kalmayacak o zaman. Yani İstanbul'da kavşaklar bitirilmiş, ulaşım sistemleri bitmiş, meydanlara kavuşmuş bir şehir olacak. Ondan sonra gelen paraları da sosyal projelere harcarız diye düşünüyorum" dedi.

Kadir Topbaş, satışlara ilişkin şirketlerin bilançolarının internetten yayınlandığını belirterek, "Bu kadar hassasiyetli olan sayın muhalefet Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum; kendi Büyükşehir İzmir ve Antalya başta olmak üzere buralardaki belediyelere ait şirketlerin bilançolarından bir tanesini sitelerinde yayınlasınlar. Bize bunu söyleyen kişi kendi yönetimindeki belediyelerde bunu yaptırır. Ben yaptırıyorum. Buyursun bizi itham ediyordu. Kendisin genel başkan. Yapması lazım. Medyanın da bunu takip edip sorgulaması lazım" dedi.