Körfez'deki Zeytin Birliği Fayda Sağladı

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde kurulu Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği'nin olağan genel kurul toplantısı yapıldı.

Körfez'deki Zeytin Birliği Fayda Sağladı
Ticaret Odası salonundaki toplantıda konuşan Burhaniye Kaymakamı ve Birlik Başkanı Ali Uslanmaz, birliğin üreticiye yük değil hizmet olduğunu söyledi. Edremit Kaymakam Osman Tunç ve Havran Kaymakamı Orhan Balcı'nın da katıldığı genel kurul toplantısında, 2011 yılı tahmini bütçesi görüşülerek karara bağlanırken, Edremit Belediyesi'nin birlikten çıkma kararı ise reddedildi.
Birlik Başkanı Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, yaptığı açış konuşmasında görevi devraldıklarında birliğin batma aşamasında olduğunu belirterek, "Birlik olarak bütün borçlarımızı ödedik. Bu yıl kasamızda para vardı. İlaçlamanın birinci bölümünü başarı ile yaptık. Yörede rekoltenin yüzde 10 ile 20 arasında artması bekleniyor. Bu yıl ilaçlama yapılsın yapılmasın tartışmaları yaşandı. Bundan böyle inşallah körfez çiftçisi bol ve bereketli yıllar yaşasın. Toplantımıza katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Birlik size yük değil inşallah hizmet olur" dedi.

EDREMİT BELEDİYESİ'NİN İSTEĞİ KABUL GÖRMEDİ
Belediye Başkanı Fikret Akova'nın divan başkanlığını üstlendiği toplantıda Burhaniye Kızıklı köyü muhtarı Nusret Girgin ile Gömeç ilçesine bağlı Hacıhüseyinler köyü muhtarı Halil İbrahim Kuruca da divan katipliği yaptı. Birliğin 15 i belediye diğerleri köy muhtarlığı olmak üzere toplam 96 üyesinin bulunduğunu belirten Divan Başkanı Fikret Akova, birliğin 2 milyon 200 bin lira olan 2011 yılı tahmini bütçesi için oylama yaptı. Bütçe oybirliği ile kabul edilirken divan katibi Nusret Girgin, Edremit Belediyesi'nin birlikten ayrılma istediğe dair meclis kararını okudu. Yapılan oylamada Edremit Belediyesi'nin birlikten ayrılma isteği kabul edilmedi.
Söz alan Edremit Çamcı muhtarı İsmail Öztürmen, Kaymakam Ali Uslanmaz'ın çalışmalarını övdü. İlaçlamanın yapılıp yapılmamasının değişik platformlarda tartışıldığını belirten Öztürmen, "1999 yılında kurulan birliğin üye listesi güncellenmeli. İlaçlama sırasında yağmur yağdı. Meteoroloji raporu dikkatle takip edilirse iyi olurdu" dedi.
Havran'lı il genel meclisi üyesi Emin Ersoy, Balıkesir il özel idaresinin bile üye olduğu birlikten Edremit belediyesinin ayrılmak istemesinin yanlış olduğunu bildirdi. Burhaniye Hisar köyü muhtarı Mustafa Göksu da, Edremit belediyesinin ayrılma kararına karşı olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada Edremit belediyesinin birlikten ayrılma kararı oy çokluğu ile reddedildi, Borçlarını zamanında ödemeyen çiftçilere faiz uygulanıp uygulanmaması konusu için birlik başkanına yetki verilmesi de oy birliğiyle kabul edildi.

"BİRLİK, DESTEKLERLE ÇOK İYİ ÇALIŞIYOR"
Birliğin çok iyi çalıştığını belirten Belediye Başkanı Fikret Akova, "Birliğe siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Bundan böyle ilaçlamanın organik ilaçlarla devam ettirilmesini arzu ediyoruz. Birlik bunun için çalışma yapabilir" dedi.
Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği genel kuruluna Burhaniye Kaymakamı ve Birlik Başkanı Ali Uslanmaz, Edremit Kaymakamı Osman Tunç ve Havran Kaymakamı Orhan Balcı ve Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova'nın yanı sıra, körfezdeki tarım ilçe müdürleri ve köy muhtarları katıldı.