Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Sergisi açıldı

Erzurum'da Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Sergisi açıldı. Türkiye genelinde 7 bölgede açılan serginin kurdelesini Vali Sebahattin Öztürk kesti.

Birle

Erzurum'da Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Sergisi açıldı. Türkiye genelinde 7 bölgede açılan serginin kurdelesini Vali Sebahattin Öztürk kesti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), 2010 yılı anma ve kutlamalar listesinde yer alan 'Osman Hamdi Bey'in Ölümünün 100. Yıl Dönümü' kapsamında, Türkiye genelinde bir dizi etkinlikler yapılıyor.

Bu kapsamda, ülke genelinde 7 bölgede açılan Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon (sanat eserinin tıpkısı) Sergisi, bugün Erzurum'da sanatseverlerle buluştu.

Kültür Merkezi Resim Heykel Galeri Müdürlüğü Salonu'ndaki serginin açılış kurdelesini Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk kesti. Osman Hamdi Beyin Türk sanatındaki önemine değinen Vali Öztürk, sergideki eserleri tek tek gezdi. Sergide, 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosu da yer alıyor.

OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?

1842 yılında İstanbul'da doğan Osman Hamdi Bey; Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi'nin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusu; arkeolog ve ressamdır. Paris'te hukuk öğrenimi gördükten sonra resme olan tutkusu sebebiyle Paris Güzel Sanatlar Okulu'na devam etmiştir. Osman Hamdi Bey'in hocaları zamanın ünlü ressamları olan Gerome ve Boulanger olmuştur.

Osman Hamdi Bey'in Müze-i Hümayun'da gerçekleştirdiği ilk işlerden birisi, yabancıların yaptığı kazılarda ortaya çıkan eserlerin yurt dışına götürülmesini yasaklamayı planladığı tüzük hazırlığı olmuştur. Eserlerin kaydedilmesi, onarılması, nem ve rutubetten uzak ve sağlıklı bir şekilde korunup sergilenebileceği gerçek anlamda bir İmparatorluk Müze Binası yapılması için dönemin yöneticilerinden aldığı destekle, bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin ilk kısmını 1899'da, ikinci kısmını 1903'de ve üçüncü kısmını 1907 yılında tamamlayarak ziyarete açmıştır. 1 Ocak 1882'de Sultan II. Abdülhamid tarafından Sanayi-i Nefise Mektebi'nin müdürlüğüne atanmıştır.

Osman Hamdi Bey; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin temeli sayılan Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi'ni 1883 yılında kurmuştur. Osman Hamdi Bey, devlet işleri ile arkeoloji ve müzecilik çalışmalarını sürdürürken ressamlığını ihmal etmedi. 'Kaplumbağa Terbiyecisi', 'Kur'an Okuyan Hoca', 'Silah Tüccarı', 'Leylak Toplayan Kız', 'Mihrap' gibi tabloları en ünlü yapıtları arasında.

Resimlerinde; Türk sanatı, kültürü, mimarisi, çinili panoları, duvarlar, halılar, süslemeli objeler, örtüler, kandiller, rahleler, türbe mekanları, hat levhaları, aile portreleri, insan figürlerini kullandı. Osman Hamdi Bey; 24 Şubat 1910 tarihinde İstanbul'da vefat etti.