Hollywood'un 'taşkın çocuğu' öldü

Bazıları Sıcak Sever gibi filmleriyle efsane olmadan önce yakışıklılığıyla star haline gelen Tony Curtis,...


Bazıları Sıcak Sever gibi filmleriyle efsane olmadan önce yakışıklılığıyla star haline gelen Tony Curtis, Nevada'daki evinde hayata gözlerini yumdu. 1950'li yıllarda gişenin en büyük yıldızlarından biri olan, aynı dönemde hızlı playboy hayatıyla da isminden söz ettiren Curtis gece yarısı, yatağında uyurken yaşamını yitirdi. Efsane öldüğünde 85 yaşındaydı...
Curtis 1958 yapımı "The Defiant Ones" filmiyle Oscar'a aday oldu, 1960 yapımı "Spartacus" filmiyle hafızalara kazındı ancak kariyeri çok zor başlamıştı. 1951 yılında ilk filminde New York aksanıyla bir Arap prensini canlandırmaya çalıştığında eleştirmenlerden birbirinden kötü yorumlar almıştı. Ancak Universal Pictures stüdyolarının "yıldız yaratma makinesi" ve hayran dergileri Tony Curtis'i kötü oyunculuğuna rağmen ünlü yapmayı başardı. 

O yaramaz gülümseme...
Sinemaseverler Curtis'in siyah saçlı seksapeline ve yaramaz gülümsemesine aşık olmuştu. Curtis ise bu süre zarfında kendini geliştirdi. Birkaç yıl içinde "eşine az rastlanan bir fenomen, çok çalışarak kendini otantik bir beyaz perde karakterine dönüştürdü" yorumları alıyordu. Tony Curtis'in en önemli iki rolü Marilyn Monroe'nun karşısında rol aldığı "Bazıları Sıcak Sever" ve "Başarının Tatlı Kokusu" filmlerinde oldu. Diğer önemli performanslarını "Houdini", "Petticoat Operasyonu" "Vikingler" gibi filmlerde gösterdi. Curtis aralarında komediden drama her türün olduğu 140'tan fazla film yaptı. Kariyerinin doruğundayken talepkarlığıyla ün yapan Curtis hakkında bir yapımcı "taşkın bir çocuk" demişti. Ancak hayatının bir kısmı da kötü filmler, kokain ve alkol bağımlılığıyla geçti.

Son aşkı resim oldu
Tony Curtis, aktörlük kariyeri sönerken resim yapmaya merak saldı. Los Angeles'ta 1989 yılında açtığı serginin ilk gününde 1 milyon dolar değerinde eser sattı. Curtis "Resim yapmak benim için bugüne kadarki tüm performanslarımdan daha anlamlı" demişti. Yaşlılığında Las Vegas'a taşınan Curtis 1989 yılında 50 yaş üzeri kişiler için bir egzersiz videosu çıkardı. Hayatının son döneminde eşiyle birlikte atlar için bir sığınma çiftliği yönetti.

'Kötü bir babayım'6 kez evlenen aktör ikinci evliliğini "Taras Bulba" filmini yaparken tanıştığı 17 yaşındaki Christine Kaufman ile yaptı. Curtis bir keresinde "Benimle evlenecek yaşta bir kadınla ölüyken bile yan yana gözükmem" demişti. Altıncı eşi Jill Vandenberg kendisinden 45 yaş gençti. Curtis'in çocukları arasında ünlü aktris Jamie Lee Curtis de var. Hayatının önemli bölümünde kızının yanında olmayan Tony Curtis bir röportajında kötü bir baba olduğunu söylemişti.

Altı kez evlendi biri reklam içindi
Tony Curtis 1925 yılında New York'ta, fakir bir Macar göçmeni ailenin çocuğu olarak hayata gözlerini açtı. Çok zor bir çocukluk geçirdi. İleride şizofreni teşhisi konan annesi tarafından sık sık şiddete maruz kaldı. Ailesi onu ve kardeşini bir süre yetimhaneye bıraktı. Çocukluğu fakirlik içinde geçen aktör, çok sevdiği kardeşi Julius'u bir kamyon kazasında kaybetti. Bütün bu trajik çocukluk dönemi, düzenli bir eğitim almasına imkân vermedi. Onun ifadesiyle söylersek "hayat okulunda eğitildi". İkinci Dünya Savaşı sırasında donanmaya katıldı. Savaşı bir denizaltında görev yaparak geçirdikten sonra aktörlük kariyerine adım attı. Curtis'in hayranları için oyunculuğu kadar özel hayatı da büyüleyiciydi. Tam bir çapkın olan Tony Curtis'in kız arkadaşları arasında Marilyn Monroe ve Natalie Wood gibi isimler vardı. İlki Janet Leigh ile olmak üzere altı kez evlenen aktör daha sonra  bu ilk birlikteliğin nedenlerinden birinin reklam olduğunu itiraf etmişti.