Yeni yılda kriz çıkma olasılığı yüzde 40

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, 2010 yılında Amerika ekonomisinin kriz yaşama olasılığını yüzde 30 ile 40 arası olarak değerlendirdi.

Yeni yılda kriz çıkma olasılığı yüzde 40
Yeni yılda kriz çıkma olasılığı yüzde 40
Paul Krugman Atlanta'da gerçekleştirilen Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bu oranın çok da düşük olmadığını sözlerine ekleyerek büyümenin yeniden yavaşlayabileceğini ve işsizlik seviyesinin tırmanışa geçebileceğinin muhtemel olacağını vurguladı.

Krugman ayrıca ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımını durdurmasının Obama'nın 787 milyar dolarlık kurtarma paketini olumsuz etkileyeceğini de belirtti.

Krugman yaptığı açıklamada; ABD'deki yeni yapılanma sürecinin, ülkedeki büyümeyi yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 4 oranında yukarı çektiğini ve yeni yılın oranınının da ortalama yüzde 2 civarında seyredeceğini belirtti.

Paul Krugman  diğer ekonomistlerden daha karamsar bir tablo çiziyor.

Konuşmasında konut kredilerine de değinen Krugman, mortgage değerlerinin zaman zaman yükselebileceğini ve yeni konut satışlarının hala zayıf olduğunu belirtti. Yani krizin ana nedenlerinden biri olan mortgage piyasası da hafif bir sendeleme yaşayabilir.