Bu yağışlar yüz yılda bir olur

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Marmara Bölgesi'nde çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan yağışların, yüz yılda bir gerçekleşebileceğini söyledi.

Bu yağışlar yüz yılda bir olur
 

Mehmet Ç ; ağlar , pazar gü ; nü ; nden itibaren kuvvetli yağış olacağı yö ; nü ; nde uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak , ' Tahminlerimiz , ne yazık yü ; zde 100 ' e yakın bir oranda gerç ; ekleşti . Tabi gerç ; ekleşmesine sevinmiyoruz , ç ; ü ; nkü ; sel olayları oldu . Hayatını kaybedenlere Allah ' tan rahmet diliyoruz ' dedi .

Metrekareye dü ; şen yağış miktarları hakkında da bilgi veren Ç ; ağlar , ' Ç ; atalca ' da 48 saat iç ; inde yaklaşık 265 kilogram olmuş . 2007 yılında ise 120 kilogram . Neredeyse 2 , 5 katı . Yü ; z yıl ü ; zerinde gerç ; ekleşecek bir olay . Silivri ' de metrekareye dü ; şen yağış miktarının ise 134 kilogram . Bu da bü ; yü ; k bir oran . İpsala ' da 124 kilogram , Hadımkö ; y ' de 121 kilogram , ö ; zellikle Tekirdağ ' a baktığımız zaman 115 kilogram olmuş . Bu da bü ; yü ; k bir oran . Florya ' da 70 kilogram , Sarıyer ' de 111 kilogram , Şile ' de 111 kilogram . Bunlar kuvvetli , yü ; z yılda bir gerç ; ekleşebilecek yağışlar ' diye konuştu .

Ç ; ağlar , sellerde şehirleşme ve kü ; resel ısınma gibi olayların da etkili olduğunu ifade etti .

Yağışların hafta başına kadar devam etmesinin beklendiğini belirten Ç ; ağlar , ' Bazı bö ; lgelerde kuvvetli ve etkili yağışlar meydana gelebilir . Yetkililerin ve vatandaşların gerekli tedbirleri alması gerekir . Yağışlı gü ; nlerde vatandaşlar araç ; larıyla yola ç ; ıkmasın . Dere ve ırmak yataklarında da bulunmasınlar ' şeklinde konuştu .

Ç ; ağlar , hafta başına kadar hava tahmin raporuyla ilgili şunları sö ; yledi : ' Bugü ; n , İstanbul , Yalova , Kocaeli , Sakarya , Tekirdağ , Balıkesir , Kırklareli , Bursa , Bilecik , Erdek ve Bandırma başta olmak ü ; zere Marmara Bö ; lgesi ile Bolu , Dü ; zce , Zonguldak , Bartın ve gece saatlerinden itibaren Doğu Karadeniz ' de Rize , Hopa ç ; evrelerinde kuvvetli yağış bekleniyor . Aslında mevcut yağışların daha fazlasını şu anda bekliyoruz . Yarın yağışlar etki alanını biraz daraltıyor . Kuzey kesimlerde , dağların doğusuna doğru ç ; ekiliyor , Karadeniz Bö ; lgesi ' ni komple kapsıyor . İç ; Anadolu ' nun doğusunda Sivas , Ç ; ankırı ve Ege Bö ; lgesi ' nde Kü ; tahya-Eskişehir ç ; evresinde devam etmesini bekliyoruz . Bu bö ; lgelerin yağışları devam ediyor ; ama kuvvetli yağışların olacağı bö ; lgeler Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları . Rize , Trabzon , Hopa ç ; evrelerinde kuvvetli yağışların olabileceğini tahmin ediyoruz . Cuma gü ; nü ; , yağışlar kuzeydoğu bö ; lgesinde devam ediyor . Cumartesi , pazar ise yurdun batı kesimlerinden itibaren yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceğimizi tahmin ediyoruz . Hafta sonu , yağışlı havalar ü ; lkemizin her yerinde olabilir . Pazar gü ; nü ; Batı Ege hariç ; , yağışlı hava hemen hemen tü ; m yurdu kapsıyor . Sıcaklıklar ö ; zellikle doğu bö ; lgelerinde 4-6 derece dü ; şecek . '

Ç ; ağlar , kuvvetli yağışın etkili olduğu yerlerde belediyelerin , valiliklerin vatandaşları uyarmaları ve gerekli tedbirleri alması gerektiğini dile getirdi .

Ç ; ağlar , konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı .

Pazar gü ; nü ; nden itibaren İstanbul Valiliği ile irtibat halinde olduklarını anlatan Ç ; ağlar , belli tedbirlerin alındığını , alınmaya da devam edildiğini aktardı .

Halkın da bilinç ; li olması gerektiğinin altını ç ; izen Ç ; ağlar , ' Halkımızın da bizleri dinlemesi ve gerekli tedbirleri alması gerekiyor . Siz dere yatağına ev yaparsanız , yaptırılırsa , tabi ki bu olaylar kaç ; ınılmaz olacak ' ifadesini kullandı .

Ç ; ağlar , ' Ç ; orum ve Amasya ' da sel beklendiğine ve vatandaşların evlerini boşalttığını yö ; nelik bilgiler geliyor . Bir tehlike sö ; z konusu mu? ' şeklindeki soru ü ; zerine , ' Tedirgin olmalarını gerektirecek bir durum yok ' cevabını verdi .

Ç ; ağlar , hafta sonunda Ankara ' da da sel olaylarına rastlanabileceği uyarısında bulundu .