65 yıllık dostluk tehlikede!

NATO uçaklarının perşembe günü düzenlediği bombardımanda 125 kişinin ölmesi birliği ittifakı sıkıntıya sokarken, emri Alman komutanın vermesi nedeniyle ABD'den yapılan eleştiriler Berlin'i çıldırttı...

65 yıllık dostluk tehlikede!
 

Dü ; n ABD basınında ' Alman komutanın NATO kurallarına uymadan emir verdiğine ' dair haberlerin yer almasının ardından alman askerleri kaynaklar ' Bu aç ; ıklamalar saç ; malık . ABD zor duruma dü ; ştü ; ğü ; nde biz bö ; yle sö ; zler sö ; ylemiyoruz ' dedi .

Alman muhalefeti de katliam nedeniyle Merkel ' e saldırmaya başladı . Alman Başbakanı ' nın Sarkozy ve Brown ile uluslararası bir Afganistan konferansı iç ; in ç ; alışmalara başladığı belirtildi .

Financial Times Deutschland gazetesi , Alman kamuoyu bir zamanlar Afganistan ' da direnişç ; ilerle mü ; cadele sırasında sivillerin de zarar gö ; rmesinden Amerikan birliklerini sorumlu tutarken , şimdi aynı duruma Almanya ' nın dü ; ştü ; ğü ; nü ; vurguluyor . Gazete , bu konuda Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung ' un yaptığı aç ; ıklamaların ise ' en rahatsız edici nokta ' olduğunu belerterek şu gö ; rü ; şlere yer verdi ; ' Savunma Bakanı ' nın Afganistan ' da yü ; rü ; tü ; len savaşı sü ; rekli ' masum boyutlarda ' gö ; sterme ç ; abası bile aslında kö ; tü ; . Ama sivillerin de yaşamını yitirdiğine dair ortada ç ; ok gü ; ç ; lü ; deliller varken , bir bakan bunların varlığını topyekü ; n reddedebiliyorsa , o takdirde bu gö ; reve uygun kişi değil demektir . ' Frankfurter Allgemeine Zeitung ise ' Avrupa Afganistan ' da kirli işleri Amerikalılara yaptırıp , kendisi sadece yeniden imar konusu ile ilgilenmek istiyordu . Ama Taliban bu rol dağılımını bozdu ve Afganistan ' daki tü ; m yabancı gü ; ç ; leri , bu arada Almanya ' yı da savaşın iç ; ine ç ; ekti ' dedi .